Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!!
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!!

Έγινε ενημέρωση: 28 Νοε 2023

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές στη γη, και είναι τόσο ευέλικτα, που τα χρησιμοποιούμε καθημερινά σε τόσες πολλές συνταγές, και το πιο σημαντικό, ταΐζουμε τα μωρά με αυτά!

Πρόσφατα, αγόρασα μερικά αυγά από μια φάρμα που υποτίθεται ότι ήταν φρέσκα, βιολογικά, προερχόμενα από κότες ελευθέρας βοσκής. Απογοητεύτηκα πάρα πολύ από την ποιότητά τους, τη φρεσκάδα τους και το γεγονός ότι με παραπλάνησαν, οπότε αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο με την έρευνά μου για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αυγά, τις θρεπτικές τους ιδιότητες, το πώς να τα μαγειρεύουμε & να τα διατηρούμε σωστά, και πώς να μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητά τους.


Θα ξεκινήσω με τον μύθο ότι η κατανάλωση αυγών θα αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης μας.

Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Το γεγονός είναι ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα της HDL ("καλής" χοληστερόλης), η οποία προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Δεύτερον, τα αυγά είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν λεκιθίνη και χολίνη.

Η λεκιθίνη και η χολίνη είναι απαραίτητα φωσφολιπίδια που βρίσκονται στο σώμα μας, στον εγκέφαλο, στο αίμα και στα νεύρα. Χρησιμοποιούνται στη διαδικασία του μεταβολισμού και αποτελούν μέρος της μεμβράνης που χρησιμεύει ως προστατευτική ασπίδα για τα κύτταρά μας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


"Ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα χρειάζονται τη λεκιθίνη για τη ρύθμιση της μνήμης, της διάθεσης, του μυϊκού ελέγχου και άλλων λειτουργιών. Χρειαζόμαστε επίσης χολίνη για να σχηματίσουμε τις μεμβράνες που περιβάλλουν τα κύτταρα του σώματός μας. Μπορούμε να παράγουμε μια μικρή ποσότητα χολίνης στο συκώτι μας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χολίνης στο σώμα μας προέρχεται από τις τροφές που τρώμε".

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


"Η λεκιθίνη του κρόκου αυγού έχει φυσιολογικές δραστηριότητες ως αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες και νευρολογικό, καρδιαγγειακό και εγκεφαλοαγγειακό προστατευτικό".


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Τα αυγά ανήκουν στις πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη, καθώς περιέχουν σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε.

"Ένα μόνο μεγάλο βραστό αυγό περιέχει: 1.000 θρεπτικά συστατικά:

- Βιταμίνη Α: 8% της ημερήσιας αξίας (DV)

- Φυλλικό οξύ: 6% της DV

- Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): 14% της DV

- Βιταμίνη Β12: 23% της DV

- Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): 20% της DV

- Φώσφορο: 7% της DV

- Σελήνιο: 28% της DV

- Βιταμίνη D: 11% του DV

- Τα αυγά περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Αυτό έρχεται με 78 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Τα αυγά περιέχουν επίσης πολλά θρεπτικά ιχνοστοιχεία που είναι σημαντικά για την υγεία μας".

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου. Μιας ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη για τους ιστούς, το δέρμα, τα οστά, τους μυς και τους τένοντες. Ελλαττώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία, βελτιώνει την πέψη.

Το κολλαγόνο βρίσκεται στον κρόκο και τη μεμβράνη του αυγού.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Εκτός αυτού, τα αυγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για τη δημιουργία πρωτεϊνών.


Ας εξετάσουμε τώρα τι μπορεί να μας πει ο κρόκος για τη θρεπτική αξία του αυγού, τη φρεσκάδα του και την υγεία της κότας!

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της διατροφικής αξίας του αυγού είναι το χρώμα του κρόκου του! Ναι, έχει μεγάλη σημασία!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


Ένα αυγό με χρυσοπορτοκαλί ή βαθύ πορτοκαλί κρόκο μπορεί να προέρχεται μόνο από μια υγιή κότα, που τρέφεται με την απαραίτητη ποικιλία τροφών, όπως χόρτο, σπόρους, σιτηρά, έντομα, σκουλήκια, χώμα και πέτρες. Το πορτοκαλί χρώμα είναι το αποτέλεσμα μιας διατροφής πλούσιας σε καροτενοειδή και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η κότα για να παράγει αυγά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα καροτενοειδή στο ανθρώπινο σώμα δρουν ως αντιοξειδωτικά και είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Ένας ανοιχτοκίτρινος, χλωμός κρόκος δείχνει είτε ότι η διατροφή της κότας είναι ανεπαρκής είτε ότι η κότα δεν είναι υγιής.

…Ή ότι οι κότες τρέφονται με ανθυγιεινό, μεταλλαγμένο καλαμπόκι, μόνο…!


"Προκειμένου ο κρόκος να παρουσιάσει ένα ελκυστικό χρυσό χρώμα, τα καροτενοειδή πρέπει να:

- Να προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες

- Να απορροφηθούν (μέσω ενός υγιούς εντέρου)

- Να μην χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά (χαμηλές ανοσολογικές προκλήσεις)

- Να μην χρησιμοποιούνται ως πρόδρομες βιταμίνες (καλή κατάσταση βιταμινών)".

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το "DSM YolkFan™" για να αξιολογήσουμε την ποιότητα του κρόκου αυγού μας.

Μπορείτε να το εκτυπώσετε και να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, κατά προτίμηση με αρκετό φως ή, ακόμη καλύτερα, με φως ημέρας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


Ένας ακόμη παράγοντας που καθορίζει αν η υγεία και η διατροφή της κότας είναι ποιοτική και επαρκής για την παραγωγή θρεπτικών αυγών είναι το κέλυφος των αυγών.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Το κέλυφος των αυγών αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο, μεταβολισμένο φώσφορο και πρωτεΐνες. Όταν η κότα τρέφεται σε βοσκότοπο, έχει πρόσβαση σε ασβέστιο που παίρνει από τις πέτρες που χωνεύει, σε φώσφορο από τα φυτά - σπόρους - σιτηρά και σε πρωτεΐνες από τα έντομα, τα σκουλήκια και τους σπόρους. Και, επειδή το κέλυφος προστατεύει το αυγό από τα βακτήρια, είναι σημαντικό να είναι παχύ, ισχυρό, μη πορώδες και , φυσικά, να μην σπάσει!!!

Το γλοιώδες κέλυφος υποδηλώνει ότι είναι μολυσμένο με βακτήρια, ενώ μια ουσία σαν πούδρα στο κέλυφος είναι συνήθως μούχλα.

Εάν το κέλυφος είναι αρκετά ισχυρό, το αυγό μπορεί να παραμείνει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δώστε λοιπόν πάντα προσοχή στο τσόφλι των αυγών. Αν είναι λεπτό και εύθραυστο, ξέρουμε ότι δεν μας πούλησαν αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής.

Και όσον αφορά την ευημερία των ορνίθων, αν δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ασβεστίου, όπως οι πέτρες, θα χρησιμοποιήσουν ασβέστιο από τα δικά τους οστά για να σχηματίσουν το κέλυφος του αυγού, κάτι που οδηγεί σε παραμόρφωση-βλάβη των οστών.

Το χρώμα του κελύφους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του αυγού. Δείτε μερικά όμορφα χρώματα εδώ :)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αυγά μας πρέπει να είναι φρέσκα, για να είναι νόστιμα και ασφαλή προς κατανάλωση. Ας δούμε πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή παλαιωμένο.

1. Ο κρόκος ενός φρέσκου αυγού διατηρεί το στρογγυλό σχήμα και τον όγκο του όταν το σπάμε σε ένα τηγάνι ή πιάτο. Καθώς περνούν οι μέρες, ο κρόκος χάνει σταδιακά τον όγκο του, λόγω του ότι η πρωτεΐνη αρχίζει να αποδομείται.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

2. Τα φρέσκα αυγά έχουν ένα παχύρρευστο, ζελατινώδες ασπράδι.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Καθώς το αυγό γερνάει, το ασπράδι γίνεται λεπτότερο και πιο λεπτόρρευστο, και όταν σπάμε το αυγό σε ένα σκέυος, το ασπράδι απλώνεται και φαίνεται υδαρό, όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

Γι' αυτό όταν φτιάχνουμε αυγά ποσέ, χάνουμε τα μισά στο νερό :P

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


3. Ένα φρέσκο αυγό είναι εντελώς γεμάτο. Καθώς το αυγό γερνάει και οι πρωτεΐνες αποδομούνται, ο όγκος του μειώνεται, αέρας εισέρχεται από το κέλυφος, δημιουργώντας θύλακες/κενά. Έτσι, όταν έχουμε ένα βραστό αυγό όπως αυτό που δείχνω στις φωτογραφίες, καταλαβαίνουμε ότι μόνο φρέσκο δεν είναι...!

Δείτε το κενό.



Έτσι, οι θύλακες αέρα θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τη φρεσκάδα ενός αυγού (πριν το μαγειρέψουμε) βυθίζοντάς το σε ένα διαφανές ποτήρι/μπωλ με νερό. Αν το αυγό είναι φρέσκο, θα βυθιστεί εντελώς στον πυθμένα. Αν είναι παλαιωμένο, ο θύλακας αέρα θα το κάνει να επιπλέει. Όσο πιο παλιό είναι το αυγό, τόσο πιο ψηλά θα επιπλέει μέσα στο νερό.


Αν το αυγό επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, είναι επικίνδυνο, πετάξτε το !!!



1. Η μυρωδιά μας είναι ένας πολύ καλός ανιχνευτής ενός χαλασμένου αυγού!! Εμπιστευτείτε τη μύτη σας και κάθε φορά που δεν είστε σίγουροι για τη φρεσκάδα των αυγών σας, μυρίστε τα πριν, και αφού τα σπάσετε. Ένα χαλασμένο αυγό θα έχει έντονη οσμή, ακόμα και αν είναι ωμό ή μαγειρεμένο. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να το πετάξετε και να πλύνετε καλά χέρια, και το σκεύος που ήρθε σε επαφή με αυτό! Ένα αυγό που μυρίζει δεν είναι μόνο γερασμένο, αλλά και επικίνδυνο!!!

Δεν μπορώ να το κρατήσω...τα αυγά που σας είπα ότι αγόρασα...μύριζαν σαν ψάρι...!!! Ωμά, και δεν είχαν σπάσει... Αηδιαστικό...!


Τώρα που γνωρίζουμε αρκετά καλά πώς να διακρίνουμε τα φρέσκα αυγά από τα μπαγιάτικα, προχωράμε σε ορισμένες συμβουλές σχετικά με το χειρισμό, την αποθήκευση και τη συντήρησή τους με ασφάλεια, και το μαγείρεμά τους με πιο υγιεινούς τρόπους.


1. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται!!!

Όταν τα αυγά γεννιούνται, καλύπτονται από ένα φιλμ που τα προστατεύει από τα βακτήρια που εισέρχονται μέσω του κελύφους.

Το πλύσιμο των αυγών αφαιρεί αυτή την προστατευτική επίστρωση και τα αυγά μας μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια, ή/και σαλμονέλα, αλλά θα χάσουν και τη φρεσκάδα τους νωρίτερα.

Το πλύσιμο των αυγών μας μπορεί επίσης να εξαπλώσει τα βακτήρια στις επιφάνειες.

Η αμερικανική βιομηχανία είναι υποχρεωμένη από το νόμο να πουλάει πλυμένα αυγά, ενώ στην ΕΕ ισχύει το ακριβώς αντίθετο.


2. Πρέπει να σπάμε τα αυγά μας σε μια επιφάνεια διαφορετική από το δοχείο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε (μπολ, τηγάνι κ.λπ.), να πετάμε αμέσως το κέλυφος και να πλένουμε τα χέρια μας πριν αγγίξουμε οτιδήποτε άλλο για να αποφύγουμε την είσοδο βακτηρίων στο φαγητό μας.

Στη συνέχεια, πρέπει να απολυμάνουμε και την επιφάνεια στην οποία σπάσαμε το αυγό.


3. Η αποθήκευση των (άπλυτων) αυγών στο ψυγείο τα διατηρεί φρέσκα για περισσότερο χρόνο. Σας παροτρύνω να το κάνετε αυτό. Θα είναι ασφαλή προς κατανάλωση για 3 έως 5 εβδομάδες.

4. Για τους ίδιους λόγους (βακτήρια), προτιμούμε να διατηρούμε τα αυγά μας στο ψυγείο στη συσκευασία που τα αγοράσαμε, αντί να τα πιάνουμε και να τα μεταφέρουμε στο ράφι του ψυγείου μας.


5. Το να μαγειρεύουμε τα αυγά , αντί να τα τρώμε ωμά είναι σημαντικό. Δεν είναι μόνο ασφαλέστερο, καθώς η θερμότητα τα αποστειρώνει, αλλά και επειδή διασπώνται οι μεγάλες πρωτεϊνικές τους ενώσεις, γίνονται πιο εύπεπτα, ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει εύκολα τις πρωτεΐνες, και η βιοτίνη (βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η) διαχωρίζεται από την πρωτεΐνη αβιδίνη στο ασπράδι του αυγού, γεγονός που την καθιστά βιοδιαθέσιμη.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois


6. Το μαγείρεμα των αυγών μας σε χαμηλή θερμοκρασία αντί για υψηλή είναι επίσης απαραίτητο. Προτιμήστε να μαγειρεύετε τα αυγά σας σε χαμηλή θερμοκρασία, προκειμένου να αποφύγετε την οξείδωση της χοληστερόλης.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

7. Το μαγείρεμα των αυγών σε χαμηλή θερμοκρασία και για λίγα μόνο λεπτά συμβάλλει στη διατήρηση θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D και τα αντιοξειδωτικά.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΑΥΓΑ & πώς οι παραγωγοί μας ξεγελούν !!! Thomais de Fois

8. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο οξύ (ξύδι, λεμόνι) στο νερό που βράζει για να εξαλείψουμε τη μυρωδιά του αυγού, αν μας ενοχλεί. Και, φυσικά, δεν αναφέρομαι στη μυρωδιά τω χαλασμένων αυγών, αλλά στη φυσική μυρωδιά του φρέσκου αυγού.


9. Χρησιμοποιείτε πάντα σταθερά-ανθεκτικά έλαια για το τηγάνισμα των αυγών. Για μένα, το καλύτερο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει και υψηλό σημείο καπνίσματος.


10. Το υπερβολικό βράσιμο ενός αυγού μπορεί να σχηματίσει έναν πρασινωπό δακτύλιο γύρω από τον κρόκο. Αυτό δεν υποδηλώνει αλλοίωση ή μόλυνση. Συμβαίνει λόγω της χημικής αντίδρασης που ονομάζεται denaturation, κατά την οποία το θείο από το ασπράδι ενώνεταιεται με το σίδηρο του κρόκου. Να θυμάστε όμως ότι είναι καλύτερο να μην τα παραβράσετε.


1. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα βραστά αυγά στο ψυγείο για 7 ημέρες το πολύ, αν είναι φρέσκα. Εάν τα βραστά αυγά σας που διατηρήσατε στο ψυγείο αναπτύξουν οποιαδήποτε περίεργη μυρωδιά ή γίνουν γλοιώδη (εσωτερικά ή/και εξωτερικά), πετάξτε τα αμέσως, είναι αλλοιωμένα και επικίνδυνα.

2. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια τα βρασμένα αυγά στην κατάψυξη μέχρι και μερικούς μήνες, αλλά δεν προτείνεται, καθώς ο κρόκος τους θα γίνει σαν λάστιχο, το ασπράδι θα σκληρύνει, και θα χάσουν τη γεύση τους.


3. Όταν φτιάχνετε μαγιονέζα χρησιμοποιώντας το απαραίτητο ωμό αυγό, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές προς κατανάλωση, ξεκινήστε με την αποστείρωσή του, προσθέτοντας μόνο τα οξέα στην αρχή (ξύδι & λεμόνι). Χτυπήστε τα μαζί για ένα λεπτό και αφήστε το μείγμα να σταθεί για 10-15'. Τα βακτήρια επιβιώνουν σε ένα ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε τα υπόλοιπα συστατικά σας και να τα χτυπήσετε ως συνήθως.


Έχοντας καλύψει όλα όσα αφορούν τα ίδια τα αυγά, ας προχωρήσουμε στους παραγωγούς αυγών και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διαπιστώσουμε αν μας εξαπατούν, όσον αφορά την ποιότητα των αυγών που μας πωλούν.


Έμαθα με τον δύσκολο τρόπο από το λάθος μου να εμπιστευτώ κάποιους παραγωγούς από ομάδα στο facebook, όταν τα αυγά που μου έφεραν ήταν καταστροφή!!! Νερουλό ασπραδι, επίπεδοι & ανοιχτοκίτρινοι κρόκοι, είχαν μυρωδιά ψαριού ακόμα και πριν τα σπάσω, το κέλυφος ήταν τόσο πορώδες, λεπτό και εύθραυστο, και είχαν ένα τεράστια κενό, όπως σας έδειξα παραπάνω... γελοία!!! Όταν τα έβρασα, έγιναν γλοιώδη μέσα σε 2 ημέρες στο ψυγείο!!! Τα πέταξα και ειδοποίησα τους φίλους μου, στους οποίους έδωσα μερικές καρτέλες, να κάνουν το ίδιο.


1. Αν θέλετε να αγοράσετε βιολογικά, ελεύθερης βοσκής, φρέσκα αυγά, ζητήστε ΠΑΝΤΑ πιστοποίηση!!! Η φάρμα πρέπει να είναι πιστοποιημένη βιολογική, να μην χρησιμοποιούνται ορμόνες και αντιβιοτικά, και οι κότες να τρέφονται με βιολογικά δημητριακά - σπόρους ή/και σε βιολογικό αγρό. Αν η φάρμα και τα τρόφιμα δεν είναι πιστοποιημένα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί!!!


2. Προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό πορτοκαλί χρώμα του κρόκου, ορισμένοι παραγωγοί ταΐζουν τις κότες με σημαντικές ποσότητες κόκκινης πάπρικας. Αυτό δεν είναι επιβλαβές, αλλά γνωρίζουμε ότι μας ξεγελούν, καθώς τα αυγά δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική ποιότητα με αυτά της ελεύθερης βοσκής. Ζητήστε βίντεο! Ζητήστε τους να σας δείξουν ότι οι κότες είναι έξω στη φύση, μαζί τους, ζητήστε φωτογραφίες από διαφορετικές ημέρες....Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό.

Η παραγωγός που με ξεγέλασε δημοσιεύει μόνο φωτογραφίες για τα δέντρα της φάρμας τους, τα φρούτα και τους ίδιους να ποζάρουν με τα προϊόντα τους, αλλά ποτέ δεν δημοσίευσαν φωτογραφίες ή βίντεο με τις κότες τους τριγύρω. Χρησιμοποίησαν 2 φωτογραφίες από το διαδίκτυο με κάποια κοτόπουλα να τρώνε χορτάρι. Έπρεπε να είχα καταλάβει ότι ήταν παραπλανητικό και ότι τα κοτόπουλα ζούν κλειστά...! Τώρα ξέρουμε.


3. Όσον αφορά τη φρεσκάδα των αυγών, έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε το τεστ επιπλεόντων πριν τα αγοράσετε! Αν αρνηθούν... να είστε καχύποπτοι!!! Από εδώ και στο εξής, θα το κάνω κάθε φορά που αγοράζω από φάρμα, ακόμα και αν πηγαίνω εκεί, ή μου τα φέρνουν στο σπίτι!

Σοβαρά, μετά από αυτή την εμπειρία, δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ καν να εμπιστευτώ και τις ημερομηνίες στα τσόφλια των αυγών...! Μπορεί να τις προσθέτουν τελευταία στιγμή πριν την παράδοση...


4. Αν είναι δυνατόν, μπορούμε πάντα να επισκεφτούμε τη φάρμα και να δούμε τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων και την ποιότητα της διατροφής τους. Όντας ευγενικοί, έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε ερωτήσεις για τα πάντα. Και, πιστέψτε με, όταν βρούμε τους παραγωγούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, δεν θα χρειαστεί να ξανα –ασχοληθούμε με όλα αυτά.


5. Να γνωρίζετε ότι τα εμπλουτισμένα με Ω3 και βιταμίνη D αυγά, δεν είναι φυσικά. Ενώ τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη D και Ω3 οξέα, βιταμίνη Ε και λιγότερη χοληστερόλη, τα εμπλουτισμένα αυγά προέρχονται συνήθως από κότες στις οποίες δίνουν συνθετικές βιταμίνες. Και πάλι δεν φτάνουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες ενός αυγού που τρέφεται με φυσικό τρόπο.

Επίσης, ταίζουν τις κότες με ιχθυέλαια, και ιχθυάλευρα, από τα απόβλητα της ιχθυοπαραγωγής!!! Το ιχθυάλευρο κάνει τις κότες να μεγαλώνουν γρηγορότερα, να φτάνουν γρηγορότερα στην αναπαραγωγική ωριμότητα και να παράγουν περισσότερα αυγά... αλλά, δεν είναι φτιαγμένες για να τρώνε ψάρια!! Διαβάστε το εδώ

Αυτός ήταν ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο τα αυγά που αγόρασα είχαν αυτή την αηδιαστική μυρωδιά ψαριού...!

Και 2 τελευταία tips.

1. Πάντα γεμίζω το υγρό απορρυπαντικό πιάτων κατά 50% ξύδι. Όχι μόνο αφαιρεί εντελώς τη μυρωδιά του αυγού από τα μαχαιροπήρουνα και τα σκευη, αλλά τα αποστερώνει κιόλας, καθως απομακρύνει και τα άλατα τους σκληρού νερού της βρύσης!

2. Για να ξεφλουδίσουε πιο εύκολα τα αυγα, τα περνάμε από κρύο νερό, αφού τα βράσουμε. Αυτό εμποδίζει το να συνεχιστεί το μαγείρεμά τους, και να σκληρύνουν περισσότερο.


Αν και δεν καταναλώνω τρόφιμα που προέρχονται από ζώα εδώ και περίπου 2 δεκαετίες, καθώς ποτέ δεν μπόρεσα να τα μεταβολίσω σωστά, και τα γαλακτοκομικά μου προκαλούν δερματικά προβλήματα, μετά το PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) που με χτύπησε ανελέητα τα τελευταία χρόνια, έπρεπε να αυξήσω την πρόσληψη οιστρογόνων και τα αυγά με βοήθησαν πολύ.

Οι κυρίες που βιώνουν την ίδια κατάσταση θα καταλάβουν πόσο δύσκολες είναι κάποιες μέρες, μηνιαίως.


Προτείνω να εγγραφείτε, ώστε να ενημερωθέιτε όταν γράψω και γι’αυτό το θέμα, δίνοντας κάποιες φυσικές λύσεις για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, και τις αγαπημένες μας.


Με αυτό το άρθρο-έρευνα, ελπίζω να σας βοηθήσω να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς και την οικογένειά σας!

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια, ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω. Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!!


*Η ιστοσελίδα μου χρησιμοποιείται και κατευθύνεται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Φυσικά, το Facebook δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύουμε απευθείας από την ιστοσελίδα μου (νοιάζονται πολύ για την υγεία μας - ΟΧΙ), αλλά μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο μέσω LinkedIn, ή αυτό το αρχείο PDF.


Απλά για να ξέρουμε τι να πετάξουμε.



  • Θα βρείτε επίσης υγιεινές συνταγές στο blog μου, οπότε ρίξτε μια ματιά και εγγραφείτε για περισσότερα.



Και να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!




Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, και τα υπέροχα, ενθαρρυντικά μηνύματά σας!!!!

Με συγκινείτε ειλικρινά!!

Την αγάπη μου,

Thomais de Fois




Ακόμα ένα κομμάτι μου, αφιερωμένο για έμπνευση :)



Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023



Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo

bottom of page