Η Νόστιμη, Θεραπευτική, Πικάντικη, Προβιοτική ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ μου!!Συνταγή & Ιδιότητες.
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Η Νόστιμη, Θεραπευτική, Πικάντικη, Προβιοτική ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ μου!!Συνταγή & Ιδιότητες.

Έγινε ενημέρωση: 28 Νοε 2023

Γνωρίζατε πόσο υγιεινή, θρεπτική, ευέλικτη και θεραπευτική είναι η μουστάρδα;

Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τους σπόρους και τα φύλλα της, και τη νόστιμη, προβιοτική συνταγή μου !


Ας ξεκινήσουμε με τη διατροφική και θεραπευτική αξία των σπόρων μουστάρδας.


· Είναι πλούσιοι σε ανόργανα θρεπτικά, όπως:

Χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο.


· Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, όπως:

Βιταμίνες C και K, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ.


· Περιέχουν υψηλό ποσοστό διατροφικών ινών, πρωτεϊνών και βιοδραστικών ενώσεων, όπως αντιοξειδωτικά, γλυκοσινολικές ενώσεις (ενώσεις που περιέχουν θείο), ισοθειοκυανικές ενώσεις,

σινιγρίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.


· Η σινιγρίνη είναι αυτή που προσδίδει στους σπόρους μουστάρδας τις αντικαρκινικές, και ισχυρές αντιμικροβιακές - αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, καθώς όταν μεταβολίζονται, διασπώνται και σχηματίζουν ισοθειοκυανικό αλλύλιο (AITC).


· Το AITC καταπολεμά επίσης τους αναστολείς ενζύμων, ενώσεις που εμποδίζουν τη σωστή πέψη.


· Οι σπόροι μουστάρδας μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και βοηθούν στον Διαβήτη τύπου 2.




Με όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία μας, γιατί να μην προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε τους σπόρους μουστάρδας στη διατροφή μας, φτιάχνοντας στο σπίτι μια ασφαλή, νόστιμη και προβιοτική μουστάρδα, που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα!!


Κατευθείαν στη συνταγή.


Αυτά τα υλικά θα σας δώσουν περίπου 300ml μουστάρδας. Μη διστάσετε να πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα διατηρηθεί με ασφάλεια στο ψυγείο για μήνες.



1. Ξεκινάμε με 3 κουταλιές της σούπας (Κ.Σ.) κίτρινους σπόρους μουστάρδας. Μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με καφέ, για ένα πιο πικάντικο αποτέλεσμα.

Τους βάζουμε στο μπλέντερ μας, όπου θα μείνουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, για να απορροφήσουν τα υγρά, να φουσκώσουν και να γίνουν πιο μαλακοί, έτοιμοι να πολτοποιηθούν.




2. Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού (κ.γ.) κουρκουμά σε σκόνη, ή 1 κομμάτι φρέσκια ρίζα.



3. Ένα κ.γ. σκόνη τζίντζερ, ή 1 κομμάτι φρέσκια ρίζα.



4. Επτά Κ.Σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.



5. Τρεις Κ.Σ. ξύδι (όποιο είδος προτιμάτε, εκτός μπαλσάμικου).



6. Μισό κ.γ. μαύρο, ολόκληρο πιπέρι.



7. Μία Κ.Σ. μέλι. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με στέβια, μελάσα, καστανή ή λευκή ζάχαρη. Προτιμώ το μέλι για τα οφέλη του στην υγεία και την υψηλή περιεκτικότητά του σε ένζυμα.




8. Ένα κ.γ. φυσικό, ακατέργαστο αλάτι. Προτιμώ το ροζ, μεταλλικό αλάτι Ιμαλαΐων για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, και το φυσικό θαλασσινό αλάτι.

Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι είναι ακατάλληλο για διαδικασία ζύμωσης. Εδώ εξηγώ αναλυτικά




9. 100 ml Φιλτραρισμένο νερό. Το νερό της βρύσης είναι χλωριωμένο, μπορεί να περιέχει ανεπιθύμητα βακτήρια και άλλα επιβλαβή στοιχεία, οπότε δεν είναι κατάλληλο για τη ζύμωση μας (εξήγηση στον προηγούμενο σύνδεσμο).




10. Το τελευταίο σημαντικό συστατικό, το οποίο θα κάνει τη μουστάρδα μας προβιοτική ζυμώνοντάς την, είναι το υγρό που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο από προηγούμενη ζύμωση που κάναμε, όπως η καυτερή σάλτσα ή τσάι kombucha ή rejuvelac. Όλα αυτά περιέχουν προβιοτικά βακτήρια. Εγγραφείτε, θα δημοσιεύσω για το καθένα από αυτά σύντομα.

*Αν δεν σας ενδιαφέρει να γίνει προβιοτική (με ζύμωση) η μουστάρδας σας, απλά παραλείψετε αυτό το βήμα. Θα έχει και πάλι υπέροχη γεύση!




Τώρα ανακατέψτε το μείγμα σας και ξεχάστε το μέχρι την επόμενη μέρα. 8 - 12 ώρες μούλιασμα είναι αρκετές, αλλά είναι οκ να το αφήσετε και μέχρι 24 ώρες.



Μετά το μούλιασμα, χτυπάμε στο μπλέντερ για λίγα λεπτά.

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να ελέγξετε την υφή της μουστάρδας σας και να την χτυπήσετε αρκετά για να έχετε μια λεία-πυκνή πάστα, ή λιγότερο για να διατηρήσετε κομματάκια.

Στη συνέχεια, δοκιμάστε την για την πυκνότητα και τη γεύση της.


Οι ποσότητες που σας έδωσα θα φέρουν ένα αρκετά παχύρρευστο αποτέλεσμα, με ένα ήπιο κάψιμο. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό, λεμόνι, ξύδι, λάδι ή αλάτι, μπαχαρικά & βότανα όπως κύμινο, κάρυ, θυμάρι, ρίγανη, τσίλι, ό,τι θέλετε, αφού τη δοκιμάσετε, για να βελτιώσετε τη γεύση και την πυκνότητα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.


Το τελικό βήμα είναι να αποστειρώσετε ένα ή περισσότερα γυάλινα δοχεία όπου θα βάλετε τη μουστάρδα σας.


· Αν τη ζυμώνετε, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες. Τα βακτήρια της ζύμωσης θα αναπτυχθούν, η γεύση και τα αρώματα θα βελτιωθούν και θα έχετε ένα φυσικό συντηρητικό που θα κρατήσει τη μουστάρδα σας ασφαλή για μήνες στο ψυγείο. Θυμηθείτε να μην κλείσετε τελείως το καπάκι, ώστε να μπορεί να διαφύγει το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη ζύμωση, για όσο διάστημα η μουστάρδα σας βρίσκεται εκτός ψυγείου.


· Αν παραλείψετε το στάδιο της ζύμωσης, απλά κλείστε τα δοχεία και αποθηκεύστε τα αμέσως στο ψυγείο. Θα διαρκέσει για εβδομάδες. Η οξύτητα της μουστάρδας και τα καυτερά συστατικά την προστατεύουν από ανεπιθύμητα βακτήρια.


ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ :)


Όχι μόνο φτιάξατε μια σούπερ τροφή, γεμάτη συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά αποφεύγετε και τα "δηλητηριώδη" πρόσθετα, συντηρητικά και παράγωγα εντόμων, που η βιομηχανία βάζει σχεδόν σε κάθε έτοιμο, επεξεργασμένο τρόφιμο!!!


Είναι το άρθρο εξαιτίας του οποίου το facebook μου επιτέθηκε...!


TIPS / συμβουλές


1. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο παρθένο ελαιόλαδο πάνω από τη μουστάρδα σας όταν την αποθηκεύετε. Θα την εμποδίσει να στεγνώσει και θα την προστατεύσει περισσότερο από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.


2. Όταν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος - γρίπης, ανοίξτε το δοχείο σας και μυρίστε τη μουστάρδα, εισπνέοντας βαθιά μερικές φορές! Βοηθάει πολύ. Το να την τρώτε (ωμή), βοηθά επίσης σε αυτά τα συμπτώματα.


3. Το έλαιο από σπόρους μουστάρδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι καλό για την ανακούφιση του πόνου, βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, προστατεύει το δέρμα, και άλλα. Για να το φτιάξετε, σπάστε 1 μέρος σπόρων μουστάρδας, βάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με 3 μέρη παρθένου ελαιολάδου και αφήστε το σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες. Στη συνέχεια, είναι έτοιμο για χρήση.

*Πριν το χρησιμοποιήσετε, κάνετε ένα τεστ επιθέματος (δοκιμή στο δέρμα). Ίσως έχετε ευαισθησία σε αυτό το λάδι.


4. Η μουστάρδα σας θα είναι το καλύτερο συστατικό για μια σπιτική μαγιονέζα!!! Μείνετε συνδεδεμένοι για τη συνταγή που θα δημοσιεύσω σύντομα.


5. Και, δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά για την παρασκευή της, παρακαλώ διαβάστε το άρθρο μου με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αυγά, και πώς να αναγνωρίζετε την ποιότητά τους.

Υπάρχει πολλή απάτη στην παραγωγή αυγών…!



6. Πριν φτιάξετε τη μουστάρδα σας, κρατήστε μερικούς σπόρους!

Βάλετέ τους πάνω σε ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας, και σε 3 - 4 ημέρες θα βλαστήσουν!


Φροντίστε να τα διατηρείτε υγρά μέχρι να βλαστήσουν.

Στη συνέχεια, φυτέψτε τα σε γλάστρες με βιολογικό χώμα, και σύντομα θα απολαύσετε ένα πολύ νόστιμο συστατικό, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες, τις σούπες και άλλα πιάτα σας!!!

Αναπτύσσονται εύκολα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως ένα μπαλκόνι στην πόλη.




Τα φύλλα μουστάρδας είναι εξαιρετικώς θρεπτικά!! Ας ρίξουμε μια ματιά στη θρεπτική τους αξία.



Μία κούπα (56 γραμμάρια) ψιλοκομμένα ωμά φύλλα μουστάρδας παρέχει:


· Θερμίδες: 15

· Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

· Λιπαρά: λιγότερο από 1 γραμμάριο

· Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

· Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

· Ζάχαρη: 1 γραμμάριο

· Βιταμίνη Α: 9% της ημερήσιας αξίας (ΣΗΠ)

· Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): 6% της ΣΗΠ

· Βιταμίνη C: 44% της ΣΗΠ

· Βιταμίνη Ε: 8% της ΣΗΠ

· Βιταμίνη Κ: 120% της ΣΗΠ

· Χαλκός: 10% της ΣΗΠ


" Επιπλέον, περιέχουν 4-5% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), μαγνησίου και θειαμίνης (βιταμίνη Β1), καθώς και μικρές ποσότητες ψευδαργύρου, σεληνίου, φωσφόρου, νιασίνης (βιταμίνη Β3) και φυλλικού οξέος.

Σε σύγκριση με τα ωμά χόρτα μουστάρδας, ένα φλιτζάνι (140 γραμμάρια) μαγειρεμένων χόρτων μουστάρδας έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α (96% της ΣΗΠ), βιταμίνης Κ (690% της ΣΗΠ) και χαλκού (22,7% της ΣΗΠ). Ωστόσο, είναι χαμηλότερα σε βιταμίνες C και Ε."






Αυτά περί της μαγικής μουστάρδας :)

Πείτε μου τα αποτελέσματα όταν τη φτιάξετε και αν προσθέσατε άλλα βότανα ή μπαχαρικά!


Ελπίζω με τα άρθρα μου να σας βοηθάω να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς και τους αγαπημένους σας!


Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω. Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!!

*η ιστοσελίδα μου χρησιμοποιείται και χειρίζεται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Φυσικά, το Facebook δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε απευθείας από την ιστοσελίδα μου (νοιάζονται πολύ για την υγεία μας - ΟΧΙ), αλλά μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο με αυτό το σύνδεσμο - αρχείο PDF.



Μπορείτε να περιηγηθείτε στο blog μου, θα βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την υγεία μας, τι πρέπει να αποφεύγουμε, ασφαλή καλλυντικά και περιποίηση του δέρματος, και πολλά άλλα.


Και να θυμάστε! Να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!


Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή, και τα υπέροχα, ενθαρρυντικά μηνύματά σας!!!! Με συγκινείτε ειλικρινά!!

Την αγάπη μου,

Thomais de Fois



Και ένα χαλαρωτικό, καλοκαιρινό κομμάτιμου, για να σας δώσω έμπνευση :)


Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Υπόκειται σε πνευματικάδικαιώματα, μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023


Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo

bottom of page