Τοξικά μαγειρικά σκεύη, αλλεργίες, καρκίνος, σίδηρος
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Τα πάντα για τα τοξικά σκεύη & δοχεία αποθήκευσης τροφίμων που μας πωλούν & οι εναλλακτικές !!

Έγινε ενημέρωση: 28 Νοε 2023

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μια απλή εργασία όπως το μαγείρεμα σε μια κατσαρόλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά προβλήματα, ασθένειες, ακόμα και καρκίνο; Έκανα την έρευνά μου και έγραψα αυτό το άρθρο για να σας ενημερώσω για κάθε τοξικό σκεύος που χρησιμοποιούμε και, έπειτα, για όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που έχουμε για να τα αντικαταστήσουμε εύκολα. Ήθελα να αφήσω αυτό το ερώτημα για το τέλος του άρθρου... αλλά θα ξεκινήσω με αυτό...! Αν "αυτοί" νοιάζονται τόσο πολύ για την υγεία μας...

ΓΙΑΤΊ ΔΕ ΜΑΣ ΛΈΝΕ ΌΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΆ ΣΚΕΎΗ, ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ??? ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ?

Ξέρουμε... Η B1gPh@rm@ βγάζει λεφτά από το να αρρωσταίνουμε...!

Κατευθείαν στο θέμα μας. Ας ξεκινήσουμε με τα κλασικά αντικολλητικά τηγάνια, που είναι τα πιο διαδεδομένα μαγειρικά σκεύη στις μέρες μας.

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Τα περισσότερα αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες κατασκευάζονται από αλουμίνιο και είναι επικαλυμμένα με μια χημική ουσία που ονομάζεται υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA, PFAS, PTFE και PFOS ). Τεφλόν. Μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, νόσων του θυρεοειδούς, στειρότητας, επηρεάζουν την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και βλάπτουν το συκώτι. Υψηλότερα επίπεδα PFOA στον οργανισμό ενός ατόμου συνδέθηκαν με υψηλότερη χοληστερόλη, μειωμένη ανοσολογική απόκριση και αυξημένο καρκίνο των νεφρών και των όρχεων. Όταν τα μαγειρικά σκεύη με επικάλυψη τεφλόν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 500°F/260°C), το PTFE μπορεί να διασπαστεί και να απελευθερώσει τοξικές αναθυμιάσεις. Αυτοί οι καπνοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη στους ανθρώπους και μπορεί να είναι θανατηφόροι για τα πτηνά συντροφιάς, όπως οι παπαγάλοι και τα καναρίνια. Αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι αποικοδομήσιμες/διασπώμενες (ονομάζονται "χημικές ουσίες για πάντα").

MDPI:

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois



Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Μολύνουν το νερό και τους υδρόβιους οργανισμούς.


Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Διαβάστε το εδώ Δεδομένου ότι δεν διασπώνται, παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος για πάντα... CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων): Διαβάστε εδώ

Η έκθεση στο αλουμίνιο από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σκεύη είναι δηλητηριώδης και έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία! Για παράδειγμα: μυϊκή αδυναμία, πόνος στα οστά, πολλαπλά μη επουλωτικά κατάγματα, οξεία ή υποξεία μεταβολή της ψυχικής κατάστασης, πρόωρη οστεοπόρωση, οστεομαλακία, διαταραχή ή αναστολή των δραστηριοτήτων των ενζύμων, αλλαγή της πρωτεϊνοσύνθεσης, της λειτουργίας των νουκλεϊκών οξέων και της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης, παρεμπόδιση της επιδιόρθωσης του DNA, μεταβολή της σταθερότητας της οργάνωσης του DNA, αναστολή της δραστηριότητας της πρωτεϊνικής φωσφατάσης 2Α (PP2A), αύξηση της παραγωγής δραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), πρόκληση οξειδωτικού στρες, μείωση της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών ενζύμων, μεταβολή της κυτταρικής ομοιόστασης του σιδήρου και μεταβολή της οδού NF-kB, p53 και JNK που οδηγεί σε απόπτωση.

Η δηλητηρίαση από αλουμίνιο μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα του αίματος, το μυοσκελετικό σύστημα, τους νεφρούς, το ήπαρ, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα.

Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ομιλίας, άνοια, αργή ανάπτυξη στα παιδιά, προβλήματα πνεύμονα-στομάχου-εντέρου, προβλήματα στο νευρικό σύστημα, που προκαλούν κινητικά προβλήματα, εγκεφαλικές παθήσεις/διαταραχές, αναιμία.... Διαβάστε εδώ εδώ και εδώ

Η δηλητηρίαση από αλουμίνιο συμβαίνει κυρίως όταν η (τοξική) επίστρωση των σκευών μας αποξεσθεί (γρατσουνιστεί), όπως αυτή που έχω εδώ.

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Παρεμπιπτόντως, τα μάζεψα για να τα στείλω στην ανακύκλωση. Ούτε καν θα τα χαρίσω!

Συνεχίζω με τα θεωρητικώς ασφαλέστερα αντικολλητικά σκεύη, με επικάλυψη πέτρας ή γρανίτη ή μαρμάρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν οριοθετήσεις για το τι χαρακτηρίζεται ως "ασφαλές" ή ως"μη τοξική" επίστρωση. Η ασφάλεια μιας συγκεκριμένης επίστρωσης πέτρας εξαρτάται από τα υλικά και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, καθώς και από τον τρόπο κατασκευής και εφαρμογής της στην επιφάνεια αλουμινίου. Συνήθως είναι βερνίκια.

Εδώ βλέπουμε ότι πρέπει να κάνουμε έρευνα για κάθε προϊόν, για να μάθουμε από τι είναι φτιαγμένη η επίστρωση πέτρας, καθώς συνήθως περιέχουν PTFE (όπως το Teflon) και χημικά βερνίκια. Μπορεί επίσης να περιέχουν τοξικό μόλυβδο.


Στη συνέχεια, έχουμε τα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας (ατσάλι) είναι ένα τεχνητό κράμα μετάλλων, που περιέχει σίδηρο, άνθρακα, χρώμιο, νικέλιο. Άλλα κράματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αλουμίνιο, μολυβδαίνιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, πυρίτιο και θείο.


Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Αν και θεωρείται ασφαλέστερο από τα προαναφερθέντα σκεύη και δεν σκουριάζει, όταν ο ανοξείδωτος χάλυβας θερμαίνεται, γρατσουνίζεται ή όταν έρχεται σε επαφή με όξινα τρόφιμα, επιβλαβή σωματίδια όπως νικέλιο, σίδηρος, μολυβδαίνιο, μόλυβδος και χρώμιο απελευθερώνονται στο φαγητό. Πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο νικέλιο θα παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ο μόλυβδος είναι δηλητηριώδης για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα ασφαλές επίπεδο μολύβδου στο αίμα.(Διαβάστε το εδώ - Harvard).


Ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί ακόμα να διαβρωθεί ή να αντιδράσει με όξινα τρόφιμα (π.χ. σάλτσα ντομάτας). Όταν μέταλλα όπως το χρώμιο, το νικέλιο και το μολυβδαίνιο απελευθερώνονται στα τρόφιμα, οι άνθρωποι θα παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, εάν εκτεθούν σε αυτά τα μέταλλα σε υψηλές δόσεις ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (π.χ. καθημερινό μαγείρεμα). Επιπλέον, τα κακοφτιαγμένα ή χαμηλής ποιότητας σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των μετάλλων ή άλλων ακαθαρσιών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.


Δόσεις νικελίου και χρωμίου προερχόμενες από το μαγείρεμα είναι υπεύθυνες για δερματικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως έκζεμα και συστηματική/χρόνια δερματίτιδα!!



Στη συνέχεια έχουμε τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο (μαντέμι, cast iron). Αυτά είναι κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου και άνθρακα.

Photo from the internet

Η "αμφισβήτηση" εδώ είναι ότι πρέπει να λιπαίνονται σωστά (seasoning) για να συντηρηθούν, πράγμα που δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους... αλλιώς, θα απελευθερώσουν σωματίδια σιδήρου, θα απορροφήσουν νερό, το οποίο τελικά θα προκαλέσει διάβρωση-σκουριά, μετατρέποντάς τα σε εξαιρετικά τοξικά. H λίπανση συντήρησης των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο είναι "περίεργη". Το σίδερο πρέπει να καλυφθεί επανειλημμένα με λάδι και να θερμανθεί σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πολυμερισμένη επίστρωση λαδιού, η οποία τα καθιστά αντικολλητικά και τα προστατεύει. Όμως, με τη χρήση, τα κομματάκια από την επίστρωση και το σίδερο από κάτω θα διαρρεύσουν στο φαγητό μας. Τώρα, είναι τα πολυμερισμένα έλαια τόσο ασφαλή;

Δυστυχώς ΟΧΙ! Το επανειλημμένως θερμαινόμενο λάδι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα, σχηματισμό ελεύθερων ριζών και οξειδωτικό στρες!!!

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Εξάλλου, ο σίδηρος είναι ένα ισχυρό προ-οξειδωτικό και δημιουργεί ελεύθερες ρίζες.

Ο πολύς σίδηρος στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων, καθώς το συκώτι μας δεν είναι σε θέση να τον επεξεργαστεί και συσσωρεύεται. Μερικές από αυτές είναι η αιμοχρωμάτωση, το Αλτσχάιμερ, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος του παχέος εντέρου... κάντε περισσότερη έρευνα αν σας ενδιαφέρει.

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois


Το επόμενο υλικό που χρησιμοποιούμε ευρέως για την επεξεργασία & συντήρηση των τροφίμων μας είναι το πλαστικό.

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την τοξική και καρκινογόνο φύση του πλαστικού, ειδικά όταν θερμαίνεται ή όταν ψύχεται και παγώνει, τότε τα μικροπλαστικά απελευθερώνονται στο φαγητό μας, στο περιβάλλον και στο νερό! Οι νόσοι που αναπτύσσονται από τη χρήση του πλαστικού για την αποθήκευση ή τη θέρμανση των τροφίμων είναι: μεταβολικές διαταραχές, αναπτυξιακά προβλήματα, παχυσαρκία, μειωμένη γονιμότητα, ασθένειες του ήπατος και του θυρεοειδούς, υψηλή χοληστερόλη, ΚΑΡΚΙΝΟΣ!!

Photo from the internet

Δισφαινόλη Α (BPA). Μια χημική ουσία που μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα στο σώμα και έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τα αναπαραγωγικά προβλήματα και τον καρκίνο.

Οι φθαλικές ενώσεις, μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο, συνδέονται με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, καθώς και με αναπαραγωγικά ζητήματα και καρκίνο.Οι φθαλικές ενώσεις είναι οιστρογονικές ενώσεις που μπορούν να διαταράξουν την ενδοκρινική λειτουργία και τα αναπαραγωγικά συστήματα.

Τα πλαστικά σκεύη και προϊόντα κατασκευάζονται από ένα κοκτέιλ ουσιών, όπως τα φυτοφάρμακα, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Όλα αυτά έχουν επίπεδα τοξικότητας που θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDEs) και τα πολυβρωμιωμένα διφαινύλια (PBBs) προκαλούν νευροτοξικές επιδράσεις μεταβάλλοντας τη λειτουργία της θυρεοειδούς ορμόνης.

Ακρυλονιτρίλιο-βουταδιένιο-στυρένιο (ABS), πολυπροπυλένιο (PP), μελαμίνη, πολυαιθυλένιο (PE), πολυστυρένιο (PS), στυρένιο-ακρυλονιτρίλιο (SAN), βενζαλδεΰδη, ακρολεΐνη, n-αλκανάλες (ακεταλδεΰδη έως n-νονανάλη), ακετοφαινόνη, 2-φαινυλισοπροπανόλη, μεθυλεστυρένιο, αιθυλοβενζόλιο, τολουόλιο, κουμένιο, 2-μεθυλο-1-προπένιο και ένα μείγμα άλλων ακόρεστων αλειφατικών υδρογονανθράκων, και το στυρένιο διασπώνται και απελευθερώνονται στα τρόφιμά μας όταν τα πλαστικά δοχεία εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων, στο πλυντήριο πιάτων, στο ψυγείο και την κατάψυξη.

Τα θέματα τοξικότητας ήταν ευρέως διαδεδομένα και η τοξικότητα βρέθηκε σχεδόν σε όλα τα πλαστικά προϊόντα που εξετάστηκαν.

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois


Το τελευταίο σημαντικό υλικό, το οποίο, δυστυχώς, θεωρείται ασφαλές, είναι η σιλικόνη...


Χρησιμοποιείται πολύ εύκολα στο ψήσιμο, την ανάμειξη, το μαγείρεμα και την κατάψυξη...είναι επίσης τοξική!!!

"Μεταφορα χημικών ουσιών στα τρόφιμα: Μελέτες έχουν βρει χημικές ουσίες σε προϊόντα σιλικόνης που περνούν από δοχεία αποθήκευσης, μαγειρικά σκεύη και θηλές θηλασμού (3,5). Μεταφορά χημικών ουσιών στον αέρα: Όταν τα προϊόντα σιλικόνης εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες (σκεφτείτε το ψήσιμο), οι χημικές ουσίες του προϊόντος μπορεί να απελευθερωθούν στον αέρα (2). Τα σωματίδια που απελευθερώνονται τείνουν να παραμένουν στον αέρα και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πνευμόνων (2). " Διαβάστε το εδώ


"Τα σιλοξάνια, τα δομικά στοιχεία των προϊόντων σιλικόνης, έχουν ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής και οι αναπαραγωγικές επιδράσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις των σιλοξανίων στον άνθρωπο και το περιβάλλον." Διαβάστε τη μελέτη εδώ

"Τα σιλοξάνια διαφέρουν ως προς το μέγεθος των σωματιδίων, το μοριακό βάρος, το σχήμα και τις χημικές ομάδες. Ως αποτέλεσμα, αυτό καθορίζει τις διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια ή τον κίνδυνο της χρήσης τους".Διαβάστε τη μελέτη εδώ

"Η ΓΈΛΗ ΣΙΛΙΚΌΝΗΣ ΒΡΈΘΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΊ ΚΑΡΚΊΝΟ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΎΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ" Διαβάστε το εδώ


Και για το τέλος... σας έχω μια έκπληξη... και δεν θα είναι ευχάριστη... Χαρτί ψησίματος. Διοξίνες!

Χρησιμοποιούσα χαρτί ψησίματος για να αποφύγω όλες τις τοξικές ουσίες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, αλλά κάνοντας την έρευνά μου, απογοητεύτηκα.

Το λευκασμένο (bleached) χαρτί ψησίματος περιέχει διοξίνες, οι οποίες δεν φεύγουν ποτέ από τον οργανισμό μας... Και όταν λέμε "λευκασμένο" αναφερόμαστε σε χλωριωμένο χαρτοπολτό. "Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να επηρεάσουν τις ορμόνες και επίσης να προκαλέσουν καρκίνο".


"Πολυχλωριωμένα διφαινύλια με χαρακτηριστικά ίδια με των διοξινών κατά το μαγείρεμα"

Everything you need to know about the toxic cookware and food storage containers they sell us & the safe alternatives we can use. Thomais de Fois


Επιπλέον, ορισμένα είδη χαρτιού ψησίματος έχουν μια αντικολλητική επίστρωση σιλικόνης, ανθεκτική στη θερμότητα, και έχουμε ήδη αναλύσει την τοξικότητα της σιλικόνης στα μαγειρικά σκεύη.

Photo from the internet

Υποθέτω ότι κάλυψα τα πάντα σχετικά με τα τοξικά σκεύη που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Το επόμενο άρθρο μου αφορά όλες τις υγιεινές και μη ακριβές εναλλακτικές λύσεις που έχουμε, προκειμένου να προστατευτούμε από... τις εταιρείες που βγάζουν δισεκατομμύρια από την αρρώστια μας...! Εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για όλα όσα θα αποκαλύπτω, προσπαθώντας να βοηθήσω όλους μας...!

Για να κλείσω, έχω μερικές ιδέες για εσάς, και ελπίζω να σας εμπνεύσω :)


Όπως λέω πάντα, κάντε τη δική σας έρευνα! Μην πιστεύετε τίποτα. Ούτε καν εμένα τώρα. Γκουγκλάρετε ό,τι δεν ξέρετε και οι απαντήσεις είναι μπροστά σας σε δευτερόλεπτα. Διασταυρώστε τις πληροφορίες σε διαφορετικές πηγές!! Ελπίζω να βρείτε αυτό το άρθρο χρήσιμο και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας :)

Καλή δύναμη!!

Σε περίπτωση που έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή αφήστε το σχόλιό σας στο τέλος της σελίδας.

Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!!



Πριν κλείσω, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας μια κακή εμπειρία που είχα στο Facebook. Όταν ανέβασα το άρθρο μου με θέμα "Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Καρμίνιο & τη Χιτίνη, πώς να εντοπίζετε τα "ζωύφια" στα τρόφιμα και να τα αποφεύγετε!!!"

Everything you need to know about Carmine & Chitin, how to spot "bugs" in foods, and avoid them!! Thomais de Fois

συνειδητοποίησα πολύ σύντομα ότι πολλοί άνθρωποι είχαν την ανάγκη να ενημερωθούν για το θέμα αυτό, καθώς, μέσα σε μόλις 3 ημέρες, 38.000 άτομα το διάβασαν και το κοινοποίησαν μαζικά!!! (εξακολουθούν να το διαβαζουν μέσα από εδώ).

Μόλις διαδόθηκε, η καλή "αστυνομία του facebook" αποφάσισε να το χαρακτηρίσει ως spam, και το κατέβασε, όχι μόνο από τις κοινοποιήσεις στο προφίλ μου, τη σελίδα μου, και την ομάδα μου στο fb, αλλά και από όπου το κοινοποίησαν οι αναγνώστες !!! Και αυτό δεν ήταν αρκετό... κατέβασαν κάθε ανάρτηση μου, τις συνταγές μαγειρικής, τα κεριά, τα αρωματικά στικ... και κάθε ανάρτηση για τις ζωντανές μου εμφανίσεις.

Δεν εμπιστεύομαι πια τις πολιτικές του facebook, και αυτός είναι ο λόγος που σας ζητώ ευγενικά να επικοινωνείτε μαζί μου εδώ, και όχι σε σχόλια, μηνύματα κλπ στο fb. Άλλωστε, αφού μπορούν να απαγορεύσουν ό,τι θέλουν (γιατί μας αγαπούν και νοιάζονται για την υγεία μας) και να περιορίσουν κάθε λογαριασμό που δεν θέλουν να ακούγεται, παρακαλώ να παραμείνετε συνδεδεμένοι εδώ με μια απλή εγγραφή, γιατί δεν θα σταματήσω να ερευνώ & να προσπαθώ να συνεχίσω να βοηθάω γράφοντας για την υγεία.

Σας ευχαριστώ όλους για την κατανόηση, τη συμμετοχή και την υποστήριξή σας!!!



Αν θελήσετε να ανεβάσετε αυτο το άρθρο στο fecebook, messenger, instagram, για λόγους ασφάλεια, χρησιμοποιήστε αυτόν το σύνδεσμο (αρχείο PDF),




*Η ιστοσελίδα μου χρησιμοποιείται και κατευθύνεται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Την αγάπη μου,

Thomais de Fois




You may share this article by sharing the original URL, not part of the article,due to copyrights.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023

Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo

bottom of page