top of page

'Ηρθε η ώρα για δράση...!

Updated: Jul 16, 2020

Life Is Bees!

  Η σημερινή αναρτηση δεν έχει να κάνει με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές μου.

Σήμερα θέλω να ασχοληθούμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξή μας στον πλανήτη, την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία μας, το μέλλον μας.

  Και ειδικά εμείς οι καλλιτέχνες οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποποιημένοι σε τέτοια θέματα!

  Έχουμε ακούσει να γράφονται και να λέγονται διάφορα επ'αυτού, να γίνονται κινητοποιήσεις...αλλά τελικά να μένει στις αναρτήσεις, χωρίς λύση...


ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ! ! !

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς γνωρίζετε τη σημαντικότητα αυτού του μικρού πλάσματος, λίγο-πολύ.

Παρατηρώ όμως ότι η ενημέρωση γι'αυτόν τον απίστευτο συγκάτοικό μας στον πλανήτη, είτε είναι ελλιπής, είτε επιφανειακή.

Φυσικά και ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το (σχεδόν άχρηστο) σύστημα εκπαίδευσης που έχουμε στα σχολεία μας, αλλά επίσης καταστροφικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος δεν έχει την τάση να κάνει έρευνα. Δεν έχουμε μάθει να ψάχνουμε. Ο πληροφόρησή μας είναι αναμετάδοση... μίας είδησης στην τηλεόραση, μιας άποψης κάποιου που έχει τα μέσα να ακούγεται...και έγινε η καταστροφή! Ο κόσμος θα ακολουθήσει ότι υποστηρίξουν τα mainstream μέσα. Δυστυχώς.

Παράλληλα, η ευθυνοφοβία και ο φόβος ότι θα καταρρεύσει ότι γνωρίζουμε ως τώρα, μας κάνει πάρα πολύ συχνά να εθελοτυφλούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα. Άρνηση.


Με τις τραγικές εξελίξεις, λοιπόν, που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, και δεδομένου του ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται είναι αναποτελεσματικές, άκουσα πάλι το κάλεσμα να αναλάβω δράση :)

Έχω κάνει μια εκτενή έρευνα για τη σχέση της μέλισσας με τον άνθρωπο, για το πως επηρεάζει τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, το πόσο άμεσα εξαρτάται η τροφή μας από τους επικονιαστές και ειδικότερα τη μέλισσα, και - το βασικότερο - από τι απειλείται η ύπαρξή της, κατ'επέκταση και η δική μας!

Φρόντισα να αποκτήσω έρευνες και μελέτες ακαδημαϊκών, βιολόγων, περιβαλλοντολόγων, μελισσοκόμων, καλλιεργητών, οι οποίες αναλύουν διεξοδικά ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό των μελισσών να έχει ελαττωθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια, και, έτσι όπως πάμε, σε μικρό χρονικό διάστημα να εξαφανιστεί!!!

Αλήθεια, γνωρίζετε πως οτιδήποτε συμβαίνει στη μέλισσα συμβαίνει και στον άνθρωπο; Θα επανέλθω σ'αυτο.


Αναφέρω, λοιπόν, επιγραμματικά τις σημαντικότερες απειλές για την επιβίωση της μέλισσας (και τη δική μας).

1. Ψεκασμοί με χημικά στις αγροκαλλιέργειες (ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα, νεονικοτινοειδή). Άμεσος θάνατος.

2. Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών. Άμεσος θάνατος.

3. Ακτινοβολία, ηλεκτομαγνητικές εκπομπές μη ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιοκύματα. Αποπροσανατολισμός, υπερθέρμανση κυψέλης, απομάκρυνση από την κυψέλη, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού λόγω μετάλλαξης του ηλεκτρομαγνητικού φορτίου με το οποίο συνδέονται & επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους, εγκατάλειψη, κυψέλης, μετάλλαξη DNA, θάνατος.

4. Tο ακάραιο Varroa destructor. Τη δεκαετία του ’80 ήρθε στην Ευρώπη, και έκτοτε τα μελίσσια είναι αδύνατο να επιβιώσουν στη φύση για περισσότερο από 3 χρόνια. Το ακάραιο επιτίθεται στο γόνο της κυψέλης, με αποτέλεσμα το θάνατό του. Η επιβίωσή τους επαφίεται καθαρά και μόνο στην αγάπη και τη φροντίδα των μελισσοκόμων!

5. Υβριδικές καλλιέργειες με μεταλλαγμένα φυτά (τα περισσότερα λουλούδια αστικών καλλιεργειών είναι υβρίδια). Μη συμβατή & ελλιπής διατροφή, θάνατος.

7. Μονοκαλλιέργειες (έλλειψη διατροφικής, εποχιακής ποικιλίας, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, θάνατος

8.Οι υδροπονικές καλλιέργειες. Δεν ανθοφορούν, άρα και δεν προσφέρουν τροφή σους επικονιαστές. Παράλληλα είναι και πτωχή σε θρεπτικα συστατικά για τον άνθρωπο, λογω του ότι συντηρούνται με τεχνητά θρεπτικά στοιχεία. Δεν τρέφονται με γη και ήλιο!Να έχουμε ανάγκη από συμπληρώματα…

9. Αποψίλωση δασών. Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος διαβίωσής τους, Θάνατος.

10. Πυρκαϊές.

11. Ακραία καιρικά φαινόμενα.


Η πιο σημαντική απειλή είναι ο άνθρωπος!

Εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι σπάνια, άρα δεν απειλούν τους πληθυσμούς μελισσών με εξαφάνιση, τα σοβαρά προβλήματα είναι καθαρά δημιουργήματα του ανθρώπου!  Στην επόμενη σχετική δημοσίευσή μου θα έχω στη διάθεσή σας το υλικό που έχω συγκεντρώσει από τις επιστημονικές έρευνες-μελέτες-πειράματα-αποδείξεις.

Προς το παρόν, θέλω να εστιάσουμε στο κατά πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό:


ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΛΙΣΑ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!

  Απλώς, λόγω διαφοράς μεγέθους και μόνο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκδηλωθεί η οποιαδήποτε πάθηση - ανωμαλία.

Φέρνω παράδειγμα. Ψεκάζεται η καλλιέργεια, η μέλισσα πεθαίνει άμεσα. Τα ίδια χημικά θα καταναλώσει ο άνθρωπος, μέσω της τροφης, του αέρα και του νερου, και επειδή λειτουργούν συσσωρευτικά, αργότερα θα υποστεί καρκίνους, αλλεργίες, αλλοίωση του γενετικού υλικού (DNA), τερατογενέσεις.

Υποβάλλεται η μέλισσα σε ακτινοβολία. Οι αντιδράσεις και η σύγχυση είναι άμεσα εντοπίσιμες. Στον άνθρωπο οι παρενέργειες παρατηρούνται αργότερα. Και αυτό μόνο λόγω διαφοράς μεγέθους...!!

Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο... αλλά αν δε φροντίσουμε να προστατέψουμε ότι μπορούμε, αργότερα ΔΕΝ θα είναι καλύτερα.


  Βλέπουμε πως αντιμετωπίζουν αυτά τα, κυριολεκτικά, ζωτικής σημασίας ζητήματα οι κυβερνήσεις μας... Με κριτήριο ΜΟΝΟ το οικονομικό όφελος! Όποιος δώσει καλύτερη προσφορά έχει και δικαίωμα να αποφασίζει για την υγεία μας, το οξυγόνο μας, τη διατροφή μας, το περιβάλλον μας....τη ζωή και το μέλλον μας.

  Σημαντικό χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αιολική ενέργεια. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια, όση και η καταστροφή που επιφέρουν! Η πλειοψηφία ίσως, του κόσμου πίστεψε πως με τις ανεμογεννήτριες θα προστατέψουμε τη φύση μας. Δυστυχώς όμως, για τέσσερεις βασικούς λόγους, αυτό που διαδόθηκε είναι απλώς κακοήθης παραπληροφόρηση, πάλι.

  Πρώτον επειδή οι ανεμογεννήτριες δε μπορούν να αποδώσουν επαρκώς ενεργειακά, άρα τα εργοστάσια λιγνίτη εξακολουθούν να λειτουργούν.


  Δεύτερον, επειδή για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες προϋποτίθεται η αποψίλωση, κυριολεκτικά, αμέτρητων στρεμμάτων δάσους, καταφυγίων και δρυμών, πυρκαϊα, διάνοιξη οδικού δικτύου μέσα στο δάσος, συνεχής ηχορρύπανση, και από τις εργασίες διαμόρφωσης των εκτάσεων, αλλά και μονίμως από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες, κάτι που τρομοκρατεί την πανίδα και απομακρύνεται, χάνοντας το καταφύγιό της και την απομόνωση που χρειάζεται.

  Τρίτον, επειδή έχουν τόσο μικρό χρόνο ζωής, η συντήρησή τους είναι ασύμφορη, και καταλήγουν να διαλύονται αφήνοντας το αποτύπωμα τους στη γη, με ανεπανόρθωτες απώλειες φυσικών χαρακτηριστικών (δάσος και έμβια όντα).

  Τέταρτον, εν τάχει, οι έλικες δολοφονούν ότι πετάει! Και επειδή παραπέμπουν σε ψηλό δέντρο (δεν φοίτησαν σε σχολείο οι αετοί) προκαλούν τα πουλιά! Δε χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση.


   Τραγική καταστροφή, λοιπόν η υπόθεση!


  Η λογική, που τείνει να καταργηθεί στον πλανήτη, λέει ότι για να εξυγιάνεις την ατμόσφαιρα που ρυπαίνεται, δεν καταστρέφεις δάση!! Αλλά φυτεύεις δάση!!!!

Στο δημοτικό σχολείο διδαχτήκαμε την αναπνοή των δέντρων και φυτών (εισπνέουν διοξείδιο και εκπνέουν οξυγόνο). Σήμερα δε μας είπαν να το θυμόμαστε…

  Πραγματικά, μου γεννάται η απορία…πώς θα ζήσεις άνθρωπε χωρίς οξυγόνο…?

Σκέψου τον εαυτό σου, αν δε θέλεις να σκεφτείς τα υπόλοιπα πλάσματα που ζούν μαζί σου!

Συνειδητοποιώντας, λοιπόν το γεγονός ότι τα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται…αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχτούμε

στους πολίτικους.

  Μπορούμε όμως να τους πιέσουμε, να τους απαγορεύσουμε, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν είμαστε άβουλοι και απαίδευτοι, όπως επιμένουν να διατυμπανίζουν, για να μη σηκώσει κάνεις το κεφάλι του... Έχουμε δεδομένα, έχουμε κρίση, έχουμε διάθεση, έχουμε δύναμη, έχουμε ο ένας τον άλλο...και είναι η στιγμή που πρέπει να συσπειρωθούμε και να κοιτάξουμε εκεί που είναι η ασφάλεια και η υγεία μας. Όχι εκεί που μας δείχνουν!!

Επί της ευκαιρίας, ένα τραγελαφικό...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει απο το 2013 τα νεονικοτινοειδή, γλυφοσάτη κλπ στις καλλιέργειες, ως άκρως τοξικά και επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τους επικονιαστές.

Το 2016 η Bayer αγοράζει τη Mosanto!

Το πιο επικίνδυνο, καρκινογόνο και υπεύθυνο για μεταλλάξεις στο ανθρώπινο dna ζιζανιοκτόνο, είναι το ROUNDUP.

Να πούμε και σε ποια αγορά το διοχετεύει;

Η δική μας κυβέρνηση υπέγραψε να διακινείται νόμιμα το ROUNDUP στην Ελλάδα, αρχικά για 5 χρόνια...

Θα αποφύγω το σχόλιο εδώ, διότι φοβάμαι πως δε θα μπορέσω να εκφραστω με ψυχραιμία για αυτο το γεγονος!

Στη φώτο δεξιά βλέπετε την καμπάνια του "ξεκαρφώματος" της εγκληματικής κατ'εμέ Γερμανίας!!


  Πόσα να δω και να μη θέλω να αντιδράσω...


  Σύμμαχός μου σε αυτό το εγχείρημα είναι ο κ.Στέλιος Παππάς.

Ο κ.Παππάς είναι μελισσοκόμος τα τελευταία 15 χρόνια. Ήρεμος και αφοσιωμένος άνθρωπος, με μεγάλη ικανότητα στην έρευνα και οξεία αντίληψη. Έχει μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα εκτροφής και προστασίας των μελισσών, σε ότι επεκτείνεται και στον άνθρωπο, στο σαμποτάρισμα από τις κυβερνήσεις και τις "μεγαλοεταιρείες" και έχει την καλοσύνη να βοηθήσει ενεργά.

  Είμαστε φίλοι και μετά από αρκετές συζητήσεις για διάφορα θέματα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μου και την εκτίμησή μου. Με κατευθύνει και με βοηθάει πολύ βάσιμα στην έρευνα που κάνω.

  Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κόσμου αρχικά, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος. Έχουμε σκεφτεί τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, με το οποίο θα παρουσιάσουμε σημαντικά στοιχεία, συνεντεύξεις, ντοκουμέντα, αλλά και θα δείξουμε κομμάτια από την πραγματικότητα ενός μελισσοκόμου. Στη συνέχεια θα υπάρξει έντυπη έκδοση όλων των χρήσιμων πληροφοριών που θα έχουμε συλλέξει, με τρόπους δράσεως.

Πόσο χρήσιμο θα είναι να γνωρίζουμε όλοι ποια φυτά μπορούμε να έχουμε στις ταράτσες και τα μπαλκόνια μας, ώστε να βοηθήσουμε τους μικρούς μας φίλους να επιβιώσουν, να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειες και να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη;

  Μόλις, λοιπόν συγκεντρώθεί το απαραίτητο υλικό, θα γίνει έκθεση παρουσίασης-ενημέρωσης.Έπειτα έχει σειρά η κινητοποίησή μας, ώστε να προστατέψουμε τις μέλισσες, το φυσικό μας περιβάλλον, και να απορρίψουμε ως κοινωνικό σύνολο οτιδήποτε βλάπτει τη φύση μας, τη χλωρίδα και την πανίδα, εμάς, την ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον μας.


Απολαύστε μερικές εικόνες που μου παραχώρησε ο κ.Παπάς, από τη ζωή του στα βουνά μας με τις μέλισσες (κλικ για μεγέθυνση).

(πατήστε για να κυλήσουν οι φωτογραφίες)


Το σημαντικό τώρα είναι ότι όλοι μπορείτε να βοηθήσετε!

Μια πληροφορία, μια έρευνα, οπτικοακουστικό υλικό, εμπειρίες σας, ντοκουμέντα, ιδέες και προτάσεις... Όλα είναι σημαντικά.

Η συμμετοχή και ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας από βιολόγους και περιβαλλοντολόγους θα είναι ευχής έργον!

Όπως σας έλεγα όταν βοηθούσαμε στα σπίτια των πυροπαθών στο Μάτι, όπου έσπευσε τόσος κόσμος...ακόμα και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό κάνει διαφορά!

Μπορείτε να μας στέλνετε το υλικό σας εδώ, στο πεδίο των σχολίων, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωμένα, η σε μηνυμα (contact). Στην πορεία, αν χρειαστεί, θα δημιουργήσουμε μία αποκλειστική σελίδα της κινητοποίησής μας.


Και κάτι ακόμα. Αν καταφέρουμε να σώσουμε τη φύση μας και να στραφούμε σε αυτή, να είστε σίγουροι ότι θα σωθεί και η οικονομία μας ;) Η χώρα μας μπορεί να μας παρέχει τα πάντα...!!!

Ναι, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά…θα την κάνουμε, και σας θέλουμε μαζί μας!!

Η ζωή είναι οι μέλισσες!


Παρακαλούνται οι φίλοι που δεν ενδιαφέρονται, ή που έχουν αντίθετες απόψεις επί του θέματος, να ασχοληθούν μετα δικά τους ενδιαφέροντα και να αφήσουν εμάς να κάνουμε την προσπάθειά μας. Φιλικα.

Thomais de Fois*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι παρμένες απο το διαδίκτυο και δε διεκδικούμε πνευματικά δικαιώματα.

 


Comments


bottom of page