'Ηρθε η ώρα για δράση...!

Life Is Bees!

  Η σημερινή αναρτηση δεν έχει να κάνει με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές μου.

Σήμερα θέλω να ασχοληθούμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξή μας στον πλανήτη, την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία μας, το μέλλον μας.

  Και ειδικά εμείς οι καλλιτέχνες οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποποιημένοι σε τέτοια θέματα!

  Έχουμε ακούσει να γράφονται και να λέγονται διάφορα επ'αυτού, να γίνονται κινητοποιήσεις...αλλά τελικά να μένει στις αναρτήσεις, χωρίς λύση...


ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ! ! !

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς γνωρίζετε τη σημαντικότητα αυτού του μικρού πλάσματος, λίγο-πολύ.

Παρατηρώ όμως ότι η ενημέρωση γι'αυτόν τον απίστευτο συγκάτοικό μας στον πλανήτη, είτε είναι ελλιπής, είτε επιφανειακή.

Φυσικά και ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το (σχεδόν άχρηστο) σύστημα εκπαίδευσης που έχουμε στα σχολεία μας, αλλά επίσης καταστροφικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος δεν έχει την τάση να κάνει έρευνα. Δεν έχουμε μάθει να ψάχνουμε. Ο πληροφόρησή μας είναι αναμετάδοση... μίας είδησης στην τηλεόραση, μιας άποψης κάποιου που έχει τα μέσα να ακούγεται...και έγινε η καταστροφή! Ο κόσμος θα ακολουθήσει ότι υποστηρίξουν τα mainstream μέσα. Δυστυχώς.

Παράλληλα, η ευθυνοφοβία και ο φόβος ότι θα καταρρεύσει ότι γνωρίζουμε ως τώρα, μας κάνει πάρα πολύ συχνά να εθελοτυφλούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα. Άρνηση.


Με τις τραγικές εξελίξεις, λοιπόν, που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, και δεδομένου του ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται είναι αναποτελεσματικές, άκουσα πάλι το κάλεσμα να αναλάβω δράση :)

Έχω κάνει μια εκτενή έρευνα για τη σχέση της μέλισσας με τον άνθρωπο, για το πως επηρεάζει τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, το πόσο άμεσα εξαρτάται η τροφή μας από τους επικονιαστές και ειδικότερα τη μέλισσα, και - το βασικότερο - από τι απειλείται η ύπαρξή της, κατ'επέκταση και η δική μας!

Φρόντισα να αποκτήσω έρευνες και μελέτες ακαδημαϊκών, βιολόγων, περιβαλλοντολόγων, μελισσοκόμων, καλλιεργητών, οι οποίες αναλύουν διεξοδικά ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό των μελισσών να έχει ελαττωθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια, και, έτσι όπως πάμε, σε μικρό χρονικό διάστημα να εξαφανιστεί!!!

Αλήθεια, γνωρίζετε πως οτιδήποτε συμβαίνει στη μέλισσα συμβαίνει και στον άνθρωπο; Θα επανέλθω σ'αυτο.


Αναφέρω, λοιπόν, επιγραμματικά τις σημαντικότερες απειλές για την επιβίωση της μέλισσας (και τη δική μας).

1. Ψεκασμοί με χημικά στις αγροκαλλιέργειες (ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα, νεονικοτινοειδή). Άμεσος θάνατος.

2. Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών. Άμεσος θάνατος.

3. Ακτινοβολία, ηλεκτομαγνητικές εκπομπές μη ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιοκύματα. Αποπροσανατολισμός, υπερθέρμανση κυψέλης, απομάκρυνση από την κυψέλη, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού λόγω μετάλλαξης του ηλεκτρομαγνητικού φορτίου με το οποίο συνδέονται & επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους, εγκατάλειψη, κυψέλης, μετάλλαξη DNA, θάνατος.

4. Tο ακάραιο Varroa destructor. Τη δεκαετία του ’80 ήρθε στην Ευρώπη, και έκτοτε τα μελίσσια είναι αδύνατο να επιβιώσουν στη φύση για περισσότερο από 3 χρόνια. Το ακάραιο επιτίθεται στο γόνο της κυψέλης, με αποτέλεσμα το θάνατό του. Η επιβίωσή τους επαφίεται καθαρά και μόνο στην αγάπη και τη φροντίδα των μελισσοκόμων!

5. Υβριδικές καλλιέργειες με μεταλλαγμένα φυτά (τα περισσότερα λουλούδια αστικών καλλιεργειών είναι υβρίδια). Μη συμβατή & ελλιπής διατροφή, θάνατος.

7. Μονοκαλλιέργειες (έλλειψη διατροφικής, εποχιακής ποικιλίας, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, θάνατος

8.Οι υδροπονικές καλλιέργειες. Δεν ανθοφορούν, άρα και δεν προσφέρουν τροφή σους επικονιαστές. Παράλληλα είναι και πτωχή σε θρεπτικα συστατικά για τον άνθρωπο, λογω του ότι συντηρούνται με τεχνητά θρεπτικά στοιχεία. Δεν τρέφονται με γη και ήλιο!Να έχουμε ανάγκη από συμπληρώματα…

9. Αποψίλωση δασών. Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος διαβίωσής τους, Θάνατος.

10. Πυρκαϊές.

11. Ακραία καιρικά φαινόμενα.


Η πιο σημαντική απειλή είναι ο άνθρωπος!

Εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι σπάνια, άρα δεν απειλούν τους πληθυσμούς μελισσών με εξαφάνιση, τα σοβαρά προβλήματα είναι καθαρά δημιουργήματα του ανθρώπου!  Στην επόμενη σχετική δημοσίευσή μου θα έχω στη διάθεσή σας το υλικό που έχω συγκεντρώσει από τις επιστημονικές έρευνες-μελέτες-πειράματα-αποδείξεις.

Προς το παρόν, θέλω να εστιάσουμε στο κατά πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό:


ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΛΙΣΑ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!

  Απλώς, λόγω διαφοράς μεγέθους και μόνο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκδηλωθεί η οποιαδήποτε πάθηση - ανωμαλία.

Φέρνω παράδειγμα. Ψεκάζεται η καλλιέργεια, η μέλισσα πεθαίνει άμεσα. Τα ίδια χημικά θα καταναλώσει ο άνθρωπος, μέσω της τροφης, του αέρα και του νερου, και επειδή λειτουργούν συσσωρευτικά, αργότερα θα υποστεί καρκίνους, αλλεργίες, αλλοίωση του γενετικού υλικού (DNA), τερατογενέσεις.

Υποβάλλεται η μέλισσα σε ακτινοβολία. Οι αντιδράσεις και η σύγχυση είναι άμεσα εντοπίσιμες. Στον άνθρωπο οι παρενέργειες παρατηρούνται αργότερα. Και αυτό μόνο λόγω διαφοράς μεγέθους...!!

Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο... αλλά αν δε φροντίσουμε να προστατέψουμε ότι μπορούμε, αργότερα ΔΕΝ θα είναι καλύτερα.


  Βλέπουμε πως αντιμετωπίζουν αυτά τα, κυριολεκτικά, ζωτικής σημασίας ζητήματα οι κυβερνήσεις μας... Με κριτήριο ΜΟΝΟ το οικονομικό όφελος! Όποιος δώσει καλύτερη προσφορά έχει και δικαίωμα να αποφασίζει για την υγεία μας, το οξυγόνο μας, τη διατροφή μας, το περιβάλλον μας....τη ζωή και το μέλλον μας.

  Σημαντικό χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αιολική ενέργεια. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια, όση και η καταστροφή που επιφέρουν! Η πλειοψηφία ίσως, του κόσμου πίστεψε πως με τις ανεμογεννήτριες θα προστατέψουμε τη φύση μας. Δυστυχώς όμως, για τέσσερεις βασικούς λόγους, αυτό που διαδόθηκε είναι απλώς κακοήθης παραπληροφόρηση, πάλι.

  Πρώτον επειδή οι ανεμογεννήτριες δε μπορούν να αποδώσουν επαρκώς ενεργειακά, άρα τα εργοστάσια λιγνίτη εξακολουθούν να λειτουργούν.