top of page

Χειριστικοί άνθρωποι – Μέρος 2ο. Τα Θύματά τους, Πώς Μπορούν να μας Βλάψουν, Πώς να Προστατευτούμε, Θεραπείες.

  • Εικόνα συγγραφέα: Thomais
    Thomais
  • 23 Απρ
  • διαβάστηκε 8 λεπτά

Χειριστικοί άνθρωποι – Μέρος 2ο. Τα Θύματά τους, Πώς Μπορούν να μας Βλάψουν, Πώς να Προστατευτούμε, Θεραπείες -Thomais de Fois

  Αφού είδαμε αναλυτικά το πώς να αναγνωρίζουμε τους χειριστικούς ανθρώπους & όλες τις τακτικές τους, ας περάσουμε κατευθείαν στο ποιοι γίνονται θύματά τους, πως μπορούν να βλάψουν τη ζωή και την υγεία μας, πως θα προστατευτούμε από τη χειριστικότητα, και οι διαθέσιμες Θεραπείες.

*Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προτείνω να διαβάστε αρχικά το πρώτο μέρος, ώστε να έχετε πιο ξεκάθαρη αντίληψη του δεύτερου.

 

1. Ποιοι γίνονται «στόχοι» των χειριστικών ανθρώπων & γιατί


- Συμπονετικοί (empathy): Οι χειραγωγοί στοχεύουν σε άτομα που είναι συμπονετικά και ευαίσθητα στα συναισθήματα των άλλων, καθώς είναι πιο πιθανό να εξυπηρετούν τους άλλους εις βάρος του εαυτού τους.

 

-Που Εμπιστεύονται: Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται εύκολα είναι πιο επιρρεπείς στη χειραγώγηση, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσουν τις προθέσεις των άλλων.

 

-Οι Ευαίσθητοι: Τα ευαίσθητα άτομα επηρεάζονται βαθιά από τις ενέργειες των άλλων, καθιστώντας τα πιο εύκολα να ελεγχθούν μέσω συναισθηματικών ερεθισμάτων.

 

-Οι Ευάλωτοι: Η ευαλωτότητα μπορεί να κάνει τα άτομα πιο ανοιχτά στη χειραγώγηση, καθώς μπορεί να αναζητούν επικύρωση ή υποστήριξη, συχνά με μη υγιείς τρόπους.

 

-Με χαμηλή αυτοεκτίμηση: Είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθούν, καθώς μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν καλύτερη μεταχείριση ή να διστάζουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

 

-Με υπερβάλλον αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης: Τα άτομα με υπεραναπτυγμένο αίσθημα καθήκοντος μπορεί να προτεραιοποιούν τις ανάγκες των άλλων έναντι των δικών τους, κάνοντάς τα εύκολους στόχους για εκείνους που εκμεταλλεύονται αυτή την τάση.

 

-Με θολή αίσθηση ταυτότητας: Η έλλειψη σαφούς αίσθησης ταυτότητας διευκολύνει τους χειραγωγούς να επηρεάζουν τις αποφάσεις, καθώς αυτά τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

 

-Με έλλειψη αυτοεκπροσώπησης και αδυναμία να πουν «όχι»: Άτομα που δυσκολεύονται να θέσουν όρια ή να πουν «όχι» είναι κύριοι στόχοι για χειραγώγηση, καθώς οι χειραγωγοί μπορούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

 

-Οι Συναισθηματικά εξαρτημένοι: Αυτοί που βασίζονται έντονα στους άλλους για συναισθηματική υποστήριξη είναι συχνά ευάλωτοι στη χειραγώγηση, καθώς οι χειραγωγοί μπορούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη τους για στοργή και επικύρωση.

 

2 Πώς οι χειριστικοί μπορούν να βλάψουν τη ζωή και την υγεία μας

Χειριστικοί άνθρωποι – Μέρος 2ο. Τα Θύματά τους, Πώς Μπορούν να μας Βλάψουν, Πώς να Προστατευτούμε, Θεραπείες -Thomais de Fois

-Συναισθηματική Εξάντληση: Η συνεχής χειραγώγηση εξαντλεί την συναισθηματική σας ενέργεια, αφήνοντάς σας να νιώθετε κουρασμένοι, μπερδεμένοι ή αγχωμένοι.


-Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Οι χειριστές συχνά χρησιμοποιούν τακτικές όπως η αερολογία ή η κριτική, που μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητείτε την αξία και τις ικανότητές σας.


-Χρόνιο Άγχος: Η παραμονή κοντά σε κάποιον που συνεχώς παίζει παιχνίδια του μυαλού μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένο άγχος, το οποίο σωματοποιείται, βλάπτει και την σωματική υγεία σταδιακά.


-Απομόνωση: Οι χειριστικοί ππιθανότατα θα προσπαθήσουν να ελέγξουν με ποιον αλληλεπιδράτε, απομονώνοντάς σας από υποστηρικτικές σχέσεις και αφήνοντάς σας να νιώθετε μόνοι.


-Παράλυση σε Αποφάσεις: Η επιρροή τους μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε τόσο πολύ για τον εαυτό σας, που να δυσκολεύεστε να πάρετε ακόμη και τι πιο απλές αποφάσεις.

 


3 Πώς να Προστατευτούμε σε μία σχέση με χειριστικό άνθρωπο

*Ισχύει για κάθε είδους σχέσεις, προσωπικές και μη.

Χειριστικοί άνθρωποι – Μέρος 2ο. Τα Θύματά τους, Πώς Μπορούν να μας Βλάψουν, Πώς να Προστατευτούμε, Θεραπείες -Thomais de Fois

-Αναγνωρίστε τις τακτικές χειραγώγησης: Κατανοήστε τις συμπεριφορές χειραγώγησης που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας (π.χ. gaslighting, ενοχοποίηση, συναισθηματικός εκβιασμός). Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για να προστατέψετε τον εαυτό σας.


-Θέστε σαφή όρια: Να είστε αποφασιστικοί/ες σχετικά με τα προσωπικά σας όρια και επικοινωνήστε τα ξεκάθαρα. Εμμείνετε στα όριά σας, ακόμα κι αν ο σύντροφός σας προσπαθήσει να τα παραβιάσει ή να τα αμφισβητήσει.


-Μην εμπλέκεστε σε καβγάδες: Αν ο/η σύντροφός σας είναι χειριστικός/η ή προσπαθεί να προκαλέσει συναισθηματική αντίδραση, αποφύγετε τους καβγάδες. Απλώς απομακρυνθείτε ή πείτε ήρεμα ότι δεν επιθυμείτε να εμπλακείτε σε αυτό το είδος συζήτησης.


-Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας: Αν κάτι σας φαίνεται λάθος ή περίεργο στη σχέση, μην αγνοείτε τα συναισθήματά σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αξιολογήστε την κατάσταση λογικά, ακόμα κι αν ο σύντροφός σας προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο.


-Αναζητήστε εξωτερική υποστήριξη: Μιλήστε με έμπιστους φίλους, οικογένεια ή έναν θεραπευτή που μπορεί να σας προσφέρει μια αντικειμενική οπτική. Οι χειριστικοί σύντροφοι συχνά προσπαθούν να σας απομονώσουν, οπότε είναι σημαντικό να διατηρείτε ισχυρές εξωτερικές σχέσεις για συναισθηματική υποστήριξη.


-Μην αποδέχεστε την ενοχή: Οι χειραγωγοί συχνά μεταφέρουν την ευθύνη στους συντρόφους τους. Αν ο σύντροφός σας προσπαθήσει να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι/ες ή υπεύθυνοι/ες για τη συμπεριφορά τους, θυμηθείτε ότι δεν φταίτε εσείς για τις πράξεις τους.


-Διατηρήστε συναισθηματική ανεξαρτησία: Μην αφήνετε τον σύντροφό σας να καθορίζει τα συναισθήματά σας ή την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας. Δημιουργήστε συναισθηματική ανθεκτικότητα και αυτοεκτίμηση επικεντρωμένοι στη φροντίδα του εαυτού σας και σε θετικές διαπροσωπικές σχέσεις (εκτός της σχέσης με τον/ην σύντροφο).


-Εφαρμόστε την τεχνική του «χαλασμένου δίσκου»: Αν ο σύντροφός σας συνεχίζει να σας πιέζει ή να προσπαθεί να σας χειραγωγήσει για να συμφωνήσετε μαζί του, επαναλάβετε ήρεμα και σταθερά τη θέση σας. Για παράδειγμα, «Έχω ήδη απαντήσει και αυτή είναι η τοποθέτησή μου».


-Να είστε αποφασιστικοί: Επικοινωνήστε τα συναισθήματά σας και τις ανάγκες σας με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση. Εξασκηθείτε να λέτε «όχι» χωρίς να νιώθετε ενοχές και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας χωρίς να είστε επιθετικοί.


-Δημιουργήστε απόσταση: Αν αισθάνεστε υπερφορτωμένοι ή χειραγωγημένοι, απομακρυνθείτε. Συναισθηματική ή φυσική απόσταση μπορεί να σας δώσει χώρο για να σκεφτείτε καθαρά και να ανακτήσετε την προοπτική της κατάστασης.


-Καταγράψτε τη χειριστική συμπεριφορά: Αν υφίσταστε gaslighting ή άλλες μορφές χειραγώγησης, κρατήστε ημερολόγιο των περιστατικών. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα μοτίβα και θα σας θυμίσει την πραγματικότητα όταν ο χειραγωγός προσπαθήσει να σας μπερδέψει.

Χειριστικοί άνθρωποι – Μέρος 2ο. Τα Θύματά τους, Πώς Μπορούν να μας Βλάψουν, Πώς να Προστατευτούμε, Θεραπείες -Thomais de Fois

-Αμφισβητήστε τα κίνητρά τους: Όταν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι/ες ή υποχρεωμένοι/ες, αναρωτηθείτε γιατί μπορεί να το κάνει αυτό. Συχνά, η χειραγώγηση είναι μια τακτική για να πάρουν αυτό που θέλουν εις βάρος σας.


-Μείνετε ήρεμοι απέναντι στη συναισθηματική χειραγώγηση: Οι χειριστικοί σύντροφοι μπορεί να προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε λύπη για αυτούς ή να χρησιμοποιήσουν συναισθηματικές εκρήξεις για να πετύχουν το στόχο τους. Μείνετε ήρεμοι και μην παρασυρθείτε στο συναισθηματικό τους δράμα.


-Μάθετε να λέτε "όχι" χωρίς ενοχές: Ένας χειραγωγητικός σύντροφος μπορεί να προσπαθήσει να σας κάνει να νιώσετε ενοχές για να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε. Εξασκηθείτε να λέτε "όχι" με αυτοπεποίθηση, χωρίς να δικαιολογείτε ή να απολογείστε.


-Περιορίστε τις προσωπικές ευπάθειες: Να είστε προσεκτικοί με το να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες ή αδυναμίες με έναν χειραγωγητικό σύντροφο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες εναντίον σας στο μέλλον.


-Αναζητήστε θεραπεία ή συμβουλευτική: Η ατομική ή η θεραπεία για ζευγάρια μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα μοτίβα χειραγώγησης και να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα. Ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε υγιείς στρατηγικές επικοινωνίας.


-Επικεντρωθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας: Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε την ψυχική, συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Υγιείς συνήθειες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη διαύγεια και να αντισταθείτε στη χειραγώγηση.


-Να είστε ειλικρινείς για τις ανάγκες σας: Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας στη σχέση και μην συμβιβάζεστε με λιγότερα από όσα αξίζετε. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι πρόθυμος να καλύψει τις ανάγκες σας με σεβασμό, αυτό είναι "σήμα κινδύνου".


-Εμπιστευτείτε τον κύκλο υποστήριξής σας: Μην φοβάστε να στηριχτείτε σε φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή αν δυσκολεύεστε. Ένα σύστημα υποστήριξης μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και να σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από τη χειραγώγηση.


-Αφήστε τη σχέση!: Αν η χειραγώγηση του συντρόφου σας συνεχίζεται και είναι τοξική, δεν μπορείτε να θέσετε υγιή όρια, και βλάπτει την ψυχική, συναισθηματική, σωματική υγεία και ευημερία σας, το να φύγετε είναι η πιο υγιής απόφαση. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο (!!!).

 

4 Διαθέσιμες Θεραπείες για τη Χειριστική Συμπεριφορά:

Χειριστικοί άνθρωποι – Μέρος 2ο. Τα Θύματά τους, Πώς Μπορούν να μας Βλάψουν, Πώς να Προστατευτούμε, Θεραπείες -Thomais de Fois

  Οι χειραγωγοί μπορούν λάβουν Θεραπεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να εργαστούν πάνω στη συμπεριφορά τους με επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, η διαδικασία είναι συχνά δύσκολη και εξαρτάται από τη θέληση του ατόμου να αναγνωρίσει και να αλλάξει τη χειριστική του συμπεριφορά. Η χειριστικότητα συνδέεται μερικές φορές με βαθύτερα συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ή διαταραχές προσωπικότητας, τα οποία ενδέχεται να απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.


-Ψυχοθεραπεία (Θεραπεία με Συζήτηση):

CBT (Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία): Βοηθά στην αναγνώριση και αλλαγή αρνητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφορών.

• DBT (Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία): Επικεντρώνεται στη συναισθηματική ρύθμιση και τη βελτίωση των σχέσεων, ειδικά για άτομα με χαρακτηριστικά όπως η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD).


-Συμπεριφορική Θεραπεία: Επικεντρώνεται στην αλλαγή των χειριστικών συμπεριφορών μέσω της ενίσχυσης, ειδικά για πρότυπα (συμπεριφορές) που έχουν γίνει συνήθεια.


-Γνωσιακή Αναδόμηση: Μια τεχνική θεραπείας ώστε οι χειριστικοί άνθρωποι να αμφισβητήσουν και να αλλάξουν τις παραμορφωμένες σκέψεις τους, βοηθώντας τους να υιοθετήσουν πιο υγιείς τρόπους αλληλεπίδρασης.


-Ενσυνειδητότητα & Συναισθηματική Ρύθμιση: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή βοηθούν τα άτομα να ελέγχουν τις χειραγωγητικές παρορμήσεις και να αναπτύσσουν ενσυναίσθηση.


-Αντιμετώπιση Ναρκισσιστικού Χαρακτήρα: Η θεραπεία βοηθά τα άτομα με ναρκισσιστικές τάσεις να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να αντιμετωπίσουν την αίσθηση δικαιώματος ή την έλλειψη ενσυναίσθησης.


-Ανάπτυξη Αυτοεκτίμησης & Αυτογνωσίας: Η θεραπεία και η αυτοανάλυση βοηθούν τα άτομα να οικοδομήσουν την αυτοεκτίμησή τους, μειώνοντας την ανάγκη για χειραγώγηση προκειμένου να αποκτήσουν επιβεβαίωση.


-Ατομική Θεραπεία: Οι ατομικές συνεδρίες επιτρέπουν την εξερεύνηση των ριζικών αιτίων της χειριστηκότητας, όπως το τραύμα ή η ανασφάλεια, και προσφέρουν χώρο για συναισθηματική ανάπτυξη.


-Ομαδική Θεραπεία: Παρέχει δομημένη αλληλεπίδραση με άλλους, προσφέροντας ανατροφοδότηση η οποία βοηθά τους χειραγωγούς να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, αυτογνωσία και καλύτερη επικοινωνία.


-Θεραπεία Ζευγαριών: Βοηθά τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τις δυναμικές χειραγώγησης, να βελτιώσουν την επικοινωνία και να εργαστούν πάνω στα ανθυγιεινά πρότυπα σχέσεων, με τη δέσμευση και των δύο συντρόφων.


-Οικογενειακή Θεραπεία: Εμπλέκει την οικογένεια στην κατανόηση των αιτίων της χειραγώγησης και στη βελτίωση της επικοινωνίας και της υγιούς αλληλεπίδρασης.


-Φαρμακευτική Αγωγή: Χρησιμοποιείται όταν η χειραγώγηση συνδέεται με υποκείμενες ψυχικές καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή οι διαταραχές προσωπικότητας.


-Συμπεριφορικά Συμβόλαια: Επίσημες συμφωνίες που καθορίζουν σαφείς προσδοκίες για την αλλαγή συμπεριφοράς και καθιστούν τον χειραγωγό υπεύθυνο.


-Ομάδες Υποστήριξης: Ομάδες για διαταραχές προσωπικότητας ή συναισθηματική ρύθμιση προσφέρουν υποστήριξη και σύνδεση, συμβάλλοντας στη Θεραπεία.


*Προσωπικά κρίνω τη Γνωσιακή και Συμπεριφορική Θεραπεία ως την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική, αν ο Θεράπων είναι σωστά καταρτισμένος και έμπειρος.

 


5 Σημαντικά σημεία σχετικά με τη Θεραπεία:


-Διάθεση για Αλλαγή: Η επιτυχής θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση του χειραγωγού να αναγνωρίσει τη συμπεριφορά του και να εργαστεί για την αλλαγή. Αν δεν είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα, η θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική.


-Μακροχρόνια Διαδικασία: Η Θεραπεία της χειριστικότητας συχνά απαιτεί συνεχιζόμενη, μακροχρόνια προσπάθεια. Δεν είναι μια γρήγορη λύση, και η πρόοδος μπορεί να είναι αργή και σταδιακή.


-Σύστημα Υποστήριξης: Η θεραπεία είναι συχνά πιο επιτυχημένη αν το χειριστικό άτομο έχει ένα ισχυρό κύκλο υποστήριξης, που περιλαμβάνει οικογένεια, φίλους ή ρομαντικό σύντροφο, οι οποίοι μπορούν να ενθαρρύνουν την θετική αλλαγή και να παρέχουν ανατροφοδότηση.


-Διαταραχές Προσωπικότητας: Η χειραγώγηση μπορεί να συνδέεται με βαθύτερες διαταραχές προσωπικότητας, όπως η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) ή η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD). Η θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις είναι πιο σύνθετη και μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων προσεγγίσεων όπως η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (DBT).


  Με αυτό το άρθρο, καλύψαμε όλα όσα χρειάζεστε για να σας καθοδηγήσουν στη διαχείριση των χειριστικών συμπεριφορών στη ζωή σας. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.


Ευγενικά σας υπενθυμίζω να διαβάσετε το πρώτο μέρος του άρθρου ώστε να έχετε πλήρη κατανόηση του θέματος.

Χειριστικοί άνθρωποι, Μέρος 1ο - Thomais de Fois

Εγγραφείτε, ώστε να μπορώ να στέλνω τα επόμενα άρθρα μου για την Υγεία στο email σας.


Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, απλή επικοινωνία ή αν χρειάζεστε βοήθεια σε θέματα υγείας με τη χρήση Φυσικής - Ολιστικής Θεραπείας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου άμεσα ή να συμπληρώσετε την φόρμα Ιατρικού Ιστορικού (Δωρεάν & Εμπιστευτική - Περιορισμένη Διαθεσιμότητα).

*Διαχειρίζομαι προσωπικά την ιστοσελίδα και τις φόρμες μου, και κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Οι αρχές μου.

Την αγάπη μου,

Thomais

Διεθνώς Πιστοποιημένη Ολιστική Θεραπεύτρια

Μέλος του IPHM

Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts

Comments


Name

Last name

Email

I'd be glad to communicate with you ----- Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε

Thomais de Fois.

All rights reserved  © 2020

Powered by "Art In Rock"

bottom of page