Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!!
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!!

Έγινε ενημέρωση: 28 Νοε 2023

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

Γνωρίζατε ότι το μούλιασμα των σπόρων μας παίζει σπουδαίο ρόλο όσον αφορά την αναιμία, την οστεοπόρωση, την πρόσληψη βιταμινών, την ορμονική ισορροπία, την αντιγήρανση, το ισχυρό ανοσοποιητικό και την αντικαρκινική προστασία?


Ακολουθεί η σχετική έρευνά μου. Ας μπούμε κατευθείαν.


Είμαι σίγουρη ότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα όσπρια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά (θα τα αποκαλώ σπόρους όλα) είναι από τις πιο θρεπτικές, και υγιεινές τροφές που μας παρέχουν:


· Καλής ποιότητας - βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες.

· Υγιεινά (μονοακόρεστα & πολυακόρεστα) λιπαρά.

· Υδατάνθρακες.

· Φυτοχημικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

· Απαραίτητα αμινο-οξέα.

· Μέταλλα, όπως: σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός, σελήνιο, κάλιο.

· Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (εδώδιμες ίνες).

· Βιταμίνες, όπως: Β1, Β2, Β3 (νιασίνη), Β5, Β6, Ε, C, A,


Προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και βοηθούν πολύ στη διαχείριση του βάρους μας, λόγω της χαμηλότερης απορρόφησης του λίπους και των φυτικών ινών τους, που μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Επιπλέον, προστατεύουν το γαστρεντερικό μας σύστημα, καθώς οι φυτικές τους ίνες είναι το όχημα που μεταφέρει τα "σκουπίδια" έξω από το σώμα μας και... είναι γνωστό, από τον Ιπποκράτη της αρχαιότητας, ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο!


Είναι απλά νόστιμες υπερτροφές και εξαιρετικά ευέλικτες για να τις συμπεριλάβουμε στα καθημερινά μας πιάτα και γεύματα και μπορούμε να πειραματιστούμε δημιουργικά στην κουζίνα μας με αυτές. Εγώ το κάνω αυτό συχνά!!! ;)


Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι πρέπει να τα μουλιάζουμε όλα, πριν τα καταναλώσουμε!

Το μούλιασμα των σπόρων μας είναι απαραίτητο για διάφορους λόγους.


1. Φυτικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Οι σπόροι περιέχουν φυτικό οξύ και άλλα αντι-θρεπτικά συστατικά (anti-nutrients). Αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν τον οργανισμό μας να απορροφήσει βασικά μικροθρεπτικά συστατικά και μέταλλα, όπως ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο!

Σκεφτείτε την αναιμία και την οστεοπόρωση. Ειδικά η Οστεοπόρωση πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες στις μέρες μας!


Διαβάστε για την Οστεοπόρωση Διαβάστε για την αναιμία


Η έλλειψη ασβεστίου, ή υποκαλιαιμία, προκαλεί επίσης κόπωση, μυϊκούς πόνους , ορμονικές ανισορροπίες, συσπάσεις χεριών-προσώπου-ποδιών, απώλεια μνήμης, άγχος, παραισθησία, αρρυθμία, βρογχόσπασμο, νευρομυϊκή διέγερση, τετανία, σύγχυση, καρποπεδικό σπασμό, μούδιασμα και άλλα συμπτώματα.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

Τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ασβέστιο.


Ο μύθος ότι για να εφοδιαστούμε με Ασβέστιο χρειαζόμαστε γαλακτοκομικά... έχει καταρριφθεί!

Το γάλα συνδέεται με την οστεοπόρωση (διαβάστε περισσότερα), την αρθρίτιδα, θεωρείται αιτία φλεγμονών (διαβάστε περισσότερα), δερματικών παθήσεων όπως η ακμή και το έκζεμα (διαβάστε περισσότερα), προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές (διαβάστε περισσότερα), αλλεργίες (διαβάστε περισσότερα), ακόμα και καρκίνο (διαβάστε περισσότερα)!!!

Προκειμένου να εξουδετερωθεί η οξύτητα που προκαλούν οι ζωικές τροφές στο ανθρώπινο αίμα, το σώμα μας ανλεί ασβέστιο από τα οστά μας...!

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι πολύ καλύτερο να επιλέγουμε σπόρους και πράσινα λαχανικά για να αυξήσουμε την πρόσληψη ασβεστίου.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

Σημειώστε ότι χρειαζόμαστε επίσης βιταμίνη D για να απορροφήσουμε το ασβέστιο και να το διατηρήσουμε στα οστά μας. Φροντίστε λοιπόν να εκθέτετε το δέρμα σας σε άμεσο ηλιακό φως για λίγα λεπτά καθημερινώς, ώστε να επιτρέψτε στο σώμα σας να δημιουργήσει αυτή την απαραίτητη και σπάνια βιταμίνη. Επίσης, καταναλώστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως αυγά (μόνο ελευθέρας βοσκής, διαβάστε το άπρθρο μου όπου εξηγώ τα πάντα για τα αυγά και πως οι παραγωγοί μας εξαπατούν), λιπαρά ψάρια κ.λπ.


Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί πολύ περισσότερες ανισορροπίες και συμπτώματα.


Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

2. Ένζυμα.

Οι αναστολείς ενζύμων των σπόρων μπορούν να εξουδετερώσουν τα ένζυμα στην πεπτική μας οδό, κάτι που εμποδίζει τη σωστή πέψη, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και τις φυσικές χημικές αντιδράσεις του σώματός μας, προκαλεί φούσκωμα, αέρια, δυσφορία, ακόμη και πόνο και, δυστυχώς, κάνει τους ανθρώπους να μειώνουν την κατανάλωση αυτών των απαραίτητων τροφίμων, για να αποφύγουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

Το μούλιασμα των σπόρων μας, όχι μόνο εξουδετερώνει αυτούς τους αναστολείς, αλλά και ενεργοποιεί τα ένζυμα των σπόρων, καθιστώντας τους ακόμη πιο θρεπτικούς και εύπεπτους.


3. Βιταμίνη C.

Το μούλιασμα των σπόρων μας τους ενεργοποιεί, γενικότερα. Βάζουν όλη τους την ενέργεια για την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου νέου φυτού ή δέντρου! Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρέχουν όλους τους ζωτικούς πόρους μετάλλων, βιταμινών, ενζύμων, όπως αναφέραμε, και ενέργειας. Παράλληλα, αναπτύσσουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για εμάς τους ανθρώπους, καθώς είμαστε το μόνο πρωτεύον θηλαστικό που δεν μπορεί να παράξει βιταμίνη C στο σώμα του, και πρέπει να την λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ναυτία, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ασθένειες του αίματος και των αγγείων, ξηρά μαλλιά και δέρμα, αιμορραγία στα χέρια και τα πόδια, ακόμη και θάνατο...

Εκτός αυτού, για να απορροφήσει ο οργανισμός μας τον απαραίτητο σίδηρο, χρειάζεται βιταμίνη C. Έτσι, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου και αναιμία.

Καθώς η βιταμίνη C είναι μια θερμοευαίσθητη - υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες (μαγείρεμα) θα την καταστρέψουν ή θα χαθεί με την εξάτμιση (βράσμο), πρέπει να φροντίζουμε να συνοδεύουμε τα μαγειρεμένα, πλούσια σε σίδηρο πιάτα οσπρίων, με φρέσκες-ωμές πηγές βιταμίνης C, όπως ωμό χυμό λεμονιού, ωμές πιπεριές, θυμάρι- ρίγανη, μαύρο φρέσκο αλεσμένο πιπέρι, ωμά φυλλώδη λαχανικά κ.λπ


Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois


4. Αντιθρεπτικά συστατικά (anti-nutrients), Προεμμηνορησιακό Σύνδρομο (PMS) & καρκίνος.

Το μούλιασμα των σπόρων που αποβάλλει τα προαναφερθέντα αντιθρεπτικά συστατικά, θα βοηθήσει επίσης τις κυρίες να καταπολεμήσουν καταστάσεις όπως το PMS (προεμμηνορρησιακό σύνδρομο) και θα μας προστατεύσει από τον καρκίνο!

Ήμουν από τις "τυχερές" που χτυπήθηκαν σοβαρά από το PMS, και αφού έκανα την έρευνά μου, ανακάλυψα ότι τα φυτοοιστρογόνα, τα οιστρογόνα των αυγών και το μαγνήσιο, βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του PMS. Πειραματίστηκα πολύ και πραγματικά παρατήρησα βελτίωση. Το μόνο που έκανα ήταν να προσθέσω ένα αυγό καθημερινά για τα οιστρογόνα του, να καταναλώνω περισσότερα όσπρια, ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, σπανάκι, μπρόκολο, σκόρδο, σέλινο, λιναρόσπορο, ρύζι, σιτάρι, πατάτες κ.λπ. για τα φυτοοιστρογόνα και το μαγνήσιο.


Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois


Επαναλαμβάνω ότι το μαγνήσιο και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν το φυτικό οξύ εξαλειφθεί με το μούλιασμα των σπόρων μας.


5. Γεύση.

Καθώς το μούλιασμα των σπόρων μας ενεργοποιεί τα ένζυμά τους, οι σπόροι «ζωντανεύουν» και αναπτύσσεται και η γεύση και το άρωμά τους!!!

Έχουν πιο φρέσκια γεύση, γίνονται πιο μαλακοί, αλλά εξακολουθούν να είναι τραγανοί, και τα αρωματικά τους έλαια αναμειγνύονται καλά με τη σάρκα τους στο στόμα μας J


6. Χρόνος μαγειρέματος.

Καθώς ενεργοποιούμε τους σπόρους με το μούλιασμά, μαλακώνουν, πράγμα που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση χρόνου και ενέργειας για το μαγείρεμα τους!


7. Βλάστηση – Φύτρωμα.

Το μούλιασμα των σπόρων μας είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για να τους βλαστήσουμε (φύτρα), και να τους μετατρέψουμε σε μια πλήρη υπερτροφή, γεμάτη από περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, ιδιαίτερα Β2, Β5 και Β6, και καροτίνη, η οποία αυξάνεται δραματικά, ακόμη και 8 φορές υψηλότερα!!!

Μείνετε συνδεδεμένοι για να ενημερωθείτε όταν δημοσιεύσω το σχετικό άρθρο.


Συνοψίζοντας, φανταστείτε έναν μικρό σπόρο ικανό να παράγει ένα ολόκληρο φυτό. Η ενεργοποίηση και η κατανάλωσή τους σας δίνει όλη την ενέργεια και τη δύναμη που αναπτύσσουν για να δημιουργήσουν μια νέα και ολοκληρωμένη μορφή ζωής :)


Πώς να μουλιάσουμε τους σπόρους μας


Είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο :)


1. Πλένουμε καλά τους σπόρους μας, τρίβοντας με το χέρι μας, και αλλάζοντας το νερό μέχρι να βγει καθαρό.


2. Γεμίζουμε το δοχείο μας με φιλτραρισμένο νερό, φροντίζοντας η ποσότητα του νερού να είναι διπλάσια από τον όγκο των σπόρων. Π.χ. 2 φλιτζάνια σπόροι + 4 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό.

*Κάποιες παλιές παραδόσεις προτείνουν την προσθήκη λίγου ανεπεξέργαστου αλατιού στο νερό, για να διασπαστεί το φυτικό οξύ. Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο το αλάτι, καθώς το φυτικό οξύ θα αποβληθεί ούτως ή άλλως, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και αυτό.

Έχετε υπόψη σας ότι ποσότητα αλατιού θα απορροφηθεί από τους σπόρους, οπότε αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε το μούλιασμα με αλάτι.


Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

3. Ξεκινήστε το μούλιασμα την ημέρα πριν μαγειρέψετε/φάτε τους σπόρους σας. Είναι καλύτερο να αφήσετε τους σπόρους να μουλιάσουν για 12-24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 8 ώρες όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και κάθε 4 ώρες σε ζεστές θερμοκρασίες, για να αποφύγετε την αλλοίωση.

Ενδέχεται να δείτε κάποιες φυσαλίδες/αφρούς στο νερό του μουλιάσματος. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι τα σπόρια απορρίπτουν το φυτικό οξύ, και τα ένζυμά τους ενεργοποιούνται.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

4. Αδειάστε το νερό του μουλιάσματος, φάτε τα σπόρια σας ή μαγειρέψτε το νόστιμο πιάτο σας, και απολαύστε το σε λιγότερο από μία ώρα. :)


Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

TIPS


1. Προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού στο πιάτο σας, αφού η θερμοκρασία του φαγητού είναι ανεκτή (κάτω από 40°C), για να διατηρήσετε τη βιταμίνη C, η οποία θα βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου. Η οξύτητά του θα ενισχύσει επίσης το άρωμα και τη γεύση του πιάτου, προσθέτοντας τη δική του πινελιά φρεσκάδας.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

2. Συνδυάστε τα όσπρια με λίγο ρύζι ή/και ψωμί ολικής άλεσης, τα οποία παρέχουν λυσίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να δημιουργήσει πρωτεiνες.


Εδώ έχουμε μερικές νόστιμες "βόμβες" γεμάτες πρωτεΐνη & θρεπτικά συστατικά :)

Ρεβίθια, γίγαντες, βότανα και μπαχαρικά. Φακές με ρύζι, καρότα, βότανα, μπαχαρικά.


Εγγραφείτε, θα ανεβάσω τις συνταγές σύντομα.


Εδώ μπορείτε να βρείτε το σούπερ χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, αρωματισμένο με θεραπευτικά βότανα, φτιαγμένο από σίκαλη, βρώμη και σπιτικό προζύμι.


3. Προσθέτετε πάντα παρθένο ελαιόλαδο στο πιάτο σας, αφού η θερμοκρασία του έχει πέσει (κάτω από 40°C, 104°F), για να ενισχύσετε τη γεύση και τα αρώματα του φαγητού σας, για να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και θρεπτικές δυνάμεις του ελαιόλαδου, για να βοηθήσετε τις ελαιοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, να μεταφερθούν σωστά στα κύτταρά σας και για να αποφύγετε την οξείδωση του λαδιού από τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος.

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, πόσο σημαντικό είναι να τους ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ όλους, σωστά!! Τhomais de Fois

Και εγγραφείτε, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χρήσεις και τα οφέλη του ελαιολάδου στη μαγειρική, σε θέματα υγείας, ομορφιάς και φροντίδας του δέρματος που θα γράψω σύντομα.

Προς το παρόν, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για τη φυσικη, αντιγηραντική, επανορθωτική κρέμα προσώπου με βάση τα βότανα, το ελαιόλαδο, το κερί μέλισσας, με βιταμίνες και μέλι.


4. Προσθέτετε πάντα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο κ.λπ. μετά το μαγείρεμα του φαγητού, για να διατηρείτε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τις βιταμίνες τους και να αποφύγετε την πίκρα που αναπτύσσουν με τις υψηλές θερμοκρασίες.


5. Να επιλέγετε πάντα με σύνεση τα μαγειρικά σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα του φαγητού σας! Εδώ έχω έναν πλήρη οδηγό για τα ασφαλή και τα επικίνδυνα σκεύη ώστε να σας βοηθήσω να αποφύγετε την τοξικότητα κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.


Ένα ακόμα άρθρο που θα ήθελα να διαβάσετε, αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, για να προστατεύσετε την υγεία σας, είναι η έρευνά μου για τα σιχάμένα «κατσαρίδια» που βάζουν στα τρόφιμά μας, πώς να τα εντοπίζετε και να τα αποφεύγετε!! (Το άρθρο για το οποίο μου επιτέθηκε το facebook)


Με την έρευνά μου ελπίζω να σας βοηθήσω να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς και τους αγαπημένους σας!


Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή να αφήσετε το σχόλιό σας παρακάτω. Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!!!


*η ιστοσελίδα μου χρησιμοποιείται και χειρίζεται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Φυσικά, το Facebook δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε απευθείας από την ιστοσελίδα μου (νοιάζονται πολύ για την υγεία μας - ΟΧΙ), αλλά μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο μου με αυτό το σύνδεσμο - αρχείο PDF, ή με το σποτάκι του YouTube.



Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, και τα πιο καταπληκτικά ενθαρρυντικά σας μηνύματα!!!! Με συγκινείτε πργματικά!!!


Και να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!


Την αγάπη μου,

Thomais de Fois



Να σας αφιερώσω ακόμα ένα κομμάτι μου, με την ελπίδα της έμπνευσης :)











Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023

Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo



bottom of page