Ασφαλή και υγιεινά σκεύη και εργαλεία μαγειρικής, για να αντικαταστήσουμε τα τοξικά που ερευνήσαμε!!
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Ασφαλή και υγιεινά σκεύη και εργαλεία μαγειρικής, για να αντικαταστήσουμε τα τοξικά που ερευνήσαμε!!

Έγινε ενημέρωση: 28 Νοε 2023


Safe & healthy kitchenware to replace the toxic/poisonous ones that we researched!! Thomais de Fois

Στο προηγούμενο άρθρο μου παρουσίασα την έρευνά μου για όλα τα τοξικά-δηλητηριώδη σκεύη & μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε, και τώρα θα δούμε τις ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις που έχουμε για να τα αντικαταστήσουμε, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.


Το μαγείρεμα πρέπει να είναι θεραπευτικό... όχι δηλητηριώδες...!


Ας ξεκινήσουμε με τις κοινές, μεταλλικές κουτάλες, σπάτουλες και λαβίδες που χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μαγείρεμα.

Μπορούμε εύκολα να τα αντικαταστήσουμε με ξύλινα!

Είναι φτηνά, δεν αλλάζουν τη θερμοκρασία του φαγητού που μαγειρεύουμε όταν το ανακατεύουμε ή το δοκιμάζουμε και, σοβαρά, δεν χρειάζονται συντήρηση!!! Το εννοώ, θα σας το δείξω.

Δείτε μερικά από το διαδίκτυο.


Και αυτά είναι τα δικά μου.

Κοιτάξτε αυτό που χρησιμοποιώ πάντα. Το έχω εδώ και 15 χρόνια και δεν έχω κάνει ποτέ τίποτα για να το συντηρήσω. Μαγειρεύω και το πλένω, όπως κάνω με όλα τα άλλα.

Κάποιοι λένε ότι πρέπει να τα λαδώνουμε, ότι είναι πορώδη και θα απορροφήσουν βακτήρια... Τίποτα δεν έχει συμβεί ποτέ, και οι υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος τα αποστειρώνουν.


Στη συνέχεια, ας δούμε την επιλογή από χυτοσίδηρο (μαντέμι).

Μιλήσαμε για την τοξικότητα των σιδερένιων τηγανιών, αλλά μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό, αγοράζοντας ένα καλής ποιότητας μαντεμένιο τηγάνι με σμάλτο πορσελάνης. Είναι μη πορώδες, ιδιαίτερα υγιεινό, η θέρμανσή του είναι ομοιόμορφη και μαγειρεύει τέλεια τα φαγητά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο φούρνο.

Έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί τη θερμότητα, οπότε μπορούμε να σβήσουμε νωρίτερα την εστία, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και το φαγητό μας θα παραμείνει ζεστό για αρκετή ώρα.

Με αυτή την επιλογή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το σμάλτο. Πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο ξύλινες κουτάλες-σπάτουλες για το ανακάτεμα, καθώς δεν θέλουμε να σπασει και να ξεφλουδίσει το σμάλτο!

Δεν θα το βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων, αντιθέτως, θα προσθέσουμε λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ή ζεστό νερό σε αυτό, για να μαλακώσουν τα καμένα υπολείμματα, και θα το πλύνουμε στο χέρι με ένα κανονικό σφουγγάρι και σαπούνι πιάτων, αφού τελειώσουμε το γεύμα μας :)


Εδώ είναι το δικό μου.


Και εδώ μαγειρεύω ζυμαρικά και αρακά.

Ναι, μόνο με ένα σκεύος υπέροχα ζυμαρικά και αρακάς. Όλες οι συνταγές θα ανέβουν εδώ σύντομα!!! :)

To να ετοιμάζουμε ένα φαγητό σε μόνο ένα σκεύος, επίσης εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια!


Άψογο ξεπάγωμα στο τηγάνι, και μαγείρεμα. Το τηγάνι αντέχει αυτές τις διαφορές θερμοκρασίας! :)


Παρόμοια με αυτά τα τηγάνια είναι οι υπέροχες γάστρες, ή ολλανδικοί φούρνοι (Dutch Ovens)!! Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε ηλεκτρικές - κουζίνες υγρααερίου, στο φούρνο, και στη φωτιά!!! Μπορείτε να δημιουργήσετε πεντανόστιμα γεύματα με αυτά, καθώς και αυτά διανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα, και τη διατηρούν για πολύ ώρα!!! Μπορείτε ακόμα και να ψήσετε ψωμί με αυτά! Απλά βεβαιωθείτε, πριν τα αγοράσετε, ότι είναι επικαλυμμένα με σμάλτο (πορσελάνη)! Είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, αντέχουν για μια ζωή!!!

Εδώ είναι μερικές φωτογραφίες από το διαδίκτυο, αφού πρέπει να αγοράσω ένα από αυτά, για να αντικαταστήσω τα ανοξείδωτα μου, και ίσως βρω έναν τρόπο να τα επαναχρησιμοποιήσω.

Αν έχετε ιδέες, θα ήθελα πολύ να τις διαβάσω :) αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω, ή στείλετε μου μήνυμα.



Η επόμενη διαθέσιμη εναλλακτική λύση είναι το γυαλί.

Για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες, το γυαλί πρέπει να είναι σκληρυμένο (tempered), όπως το Pyrex.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν το μαγείρεμα και να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από το διαδίκτυο.


Και εδώ, δύο που έχω στο σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τα χρησιμοποιώ συχνά. Πάντα προτιμώ τα ξύλινα για το μαγείρεμα και ίσως χρησιμοποιήσω αυτά για το σερβίρισμα. Απλά θέλω να ξέρετε τι είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Safe & healthy kitchenware to replace the toxic/poisonous ones that we researched!! Thomais de Fois

Ένας άλλος αντικαταστάτης των τοξικών και δηλητηριωδών κατσαρολικών και τηγανιών είναι τα σκεύη από το σκληρυμένο γυαλί, για κατσαρόλες και τηγάνια.

Εδώ βλέπουμε μερικά υπέροχα σκεύη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ηλεκτρικές και εστίες αερίου, στο φούρνο, στο φούρνο μικροκυμάτων (αποφύγετε το. Θα γράψω για το πώς ο φούρνος μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο. Μείνετε συντονισμένοι) και στο πλυντήριο πιάτων.


Εδώ έχουμε τα γυάλινα τηγάνια.


Και το κλασικό ταψί ψησίματος.


Λοιπόν, η βιομηχανία πληρώνει όλους αυτούς τους σούπερ, υψηλούς, μεγαλοπρεπείς, ξεχωριστούς Master Chefs, για να μας δείξουν πώς να μαγειρεύουμε....ΚΑΡΚΙΝΟ!! Με όλα αυτά τα αντικολλητικά, αλουμινένια, σιλικονούχα... κλπ μαγειρικά σκεύη...

Λες και αν δεν πετάξουμε το φαγητό στον αέρα, δεν το κάνουμε να χορεύει, να τραγουδάει, και δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτούν να κάνουν...αλλά απλά να το ανακατέψουμε με ξύλινη κουτάλα-σπατουλα, δεν θα μαγειρευτεί σωστά, και δεν θα είναι πεντανόνόστιμο!!!

Συγγνώμη, δεν τσιμπάμε...!

Μην αφήνετε αυτές τις τάσεις της μόδας να επηρεάζουν την κρίση σας. Πληρώνονται από την Ελίτ, που βασικά είναι η ιατρική βιομηχανία και οι τραπεζίτες. Βγάζουν λεφτά από την αρρώστια μας!


Λοιπόν, εδώ μαγειρεύω ρύζι σε μια κατσαρόλα της πυρέξ κατηγορίας, στην ηλεκτρική κουζίνα.

Δεν χρειάστηκε ποτέ να ελέγξω τη ταξύτητα αύξησης της θερμοκρασίας και δεν έσπασαν ποτέ από το θερμικό σοκ.


Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα τοξικά πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούμε για να ψύξουμε και να καταψύξουμε τα τρόφιμά μας (κάτι που τα καθιστά ακόμη πιο δηλητηριώδη) με γυάλινα, και δοχεία από tempered γυαλί, τα οποία είναι ανθεκτικά στο θερμικό σοκ, και μπορούν να αντέξουν τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, καθώς κατά την κατασκευή τους, τα σκεύη σκληρυμένης κατηγορίας θερμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία, και στη συνέχεια εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Εάν χρησιμοποιείτε κοινά γυάλινα δοχεία, απλώς βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που καταψύχετε είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερά πριν τα τοποθετήσετε στο γυάλινο δοχείο. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί το ράγισμα του γυαλιού λόγω των γρήγορων αλλαγών θερμοκρασίας.

Επίσης, αφήστε λίγο χώρο στο επάνω μέρος του δοχείου για να επιτρέψετε τη διαστολή, καθώς το τρόφιμο καταψύχεται. Αυτό θα αποτρέψει το ράγισμα του γυαλιού λόγω της πίεσης από το διαστελλόμενο τρόφιμο.

Αν χρησιμοποιείτε αυτό το είδος χοντρού γυάλινου δοχείου που συνοδεύεται από μαλακό, σχεδόν ελαστικό καπάκι, μπορείτε να αφήσετε λίγο χώρο στο πάνω μέρος, ώστε το φαγητό σας να μην έρθει σε επαφή με το πλαστικό, δε θα σπάσει στην κατάψυξη, και μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερα δοχεία από πάνω του.

Το έχω δοκιμάσει, και λειτουργεί ;)

Αυτά τα δοχεία δεν είναι ακριβά! Και η υγεία μας αξίζει αυτού του είδους τα έξοδα...


Η επόμενη επιλογή που έχουμε είναι ο πηλός και η πορσελάνη. Κεραμικά. Μητέρα Γη!!!

Αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και είναι τόσο ασφαλή όσο το γυαλί. Ούτε το γυαλί ούτε τα κεραμικά θα απελευθερώσουν τοξικά σωματίδια στο φαγητό μας.

Και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μαγείρεμα, στο ζάσταμα, στο ψυγείο, στην κατάψυξη, αλλά και στο πλυντήριο πιάτων.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από το διαδίκτυο.


Κεραμεικά κουτάλια, και μπώλ.


Κεραμεικά κατσαρολικά.


Το μεγάλο πλεονέκτημα των πήλινων και κεραμικών μαγειρικών σκευών είναι ότι θερμαίνονται ομοιόμορφα, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία πριν το φαγητό μαγειρευτεί εντελώς και να εξοικονομήσουμε ενέργεια!! Εκτός αυτού, σερβίροντας ένα γεύμα σε ένα κεραμικό σκεύος θα το κρατήσει ζεστό μέχρι το τέλος!!! Και το μαγείρεμα θα είναι το πιο νόστιμο!!!

Για να μην αναφέρουμε στο πόσο όμορφα είνα, με τόσα πολλά μοναδικά σχέδια και χρώματα...!

Έχω πάθει εμμονή με αυτά!!!!

Safe & healthy kitchenware to replace the toxic/poisonous ones that we researched!! Thomais de Fois

Όπως βλέπετε, εδώ έχω το φθηνότερο είδος πήλινων σκευών, τα οποία μπορούμε να βρούμε παντού, ή να τα κρατήσουμε μετά από παραγγελία από εστιατόριο, ή από το γιαούρτι που αγοράσαμε!

Απολαύστε το!


Ζεσταίνω τα ζυμαρικά που έφτιαξα νωρίτερα, αφού τα ξεπάγωσα με φυσικό τρόπο.

Πάντα μαγειρεύω μεγάλες ποσότητες φαγητού, και τις καταψύχω σε μερίδες, για να εξοικονομώ χρόνο και ενέργεια! Ειδικά όπως μας κλέβουν πλέον...

Safe & healthy kitchenware to replace the toxic/poisonous ones that we researched!! Thomais de Fois

Μαγειρεύοντας τις ωραιότερες πατάτες, με βότανα και σπιτική μουστάρδα!! Εγγραφείτε για να μην χάνετε τις συνταγές ;)

Safe & healthy kitchenware to replace the toxic/poisonous ones that we researched!! Thomais de Fois

Βράζοντας αυγουλάκια.

Safe & healthy kitchenware to replace the toxic/poisonous ones that we researched!! Thomais de Fois

Εδώ βράζω ρύζι Basmati, για να το συνδυάσω με τα νόστιμα, βουτυράτα φασόλια γίγαντες, που ξεπάγωσα σήμερα φυσικά, για ένα πλήρες πρωτεϊνούχο γεύμα!

Θα προσθέσω λίγη από τη ζυμωμένη, σούπερ υγιεινή, προβιοτική σάλτσα μου, στο τέλος, για να επιταχύνω το μεταβολισμό μου και να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα!!! Φτιάχνεται εύκολα, με ντομάτες, πιπεριές, διάφορα λαχανικά, βότανα και θεραπευτικά μπαχαρικά!!! Διαβάστε τη συνταγή εδώ.


Μαγειρεύοντας και σερβίροντας θεραπευτικές φακές με τζίντζερ και φασκόμηλο (συνταγή, σύντομα), με το μοναδικό, ρουστίκ, φυτικό, χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη ψωμί μου (διαβάστε πώς να το φτιάξετε).

Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια σούπερ βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να δημιουργήσει πρωτεΐνη.

*Ξεχνάμε τον μύθο που διαδίδει η "Ελίτ", ότι η πρωτεΐνη είναι το κρέας…ή οι κατσαρίδες!!! Δημιουργούμε πρωτεΐνη στο σώμα μας κάνοντας σωστούς συνδυασμούς τροφίμων!!!


Ναι!!! Τα ρουστίκ πήλινα γλαστράκια είναι τα αγαπημένα μου!!! Αισθάνομαι πιο κοντά στη φύση, τρώω αργά, οπότε απολαμβάνω ζεστό φαγητό για πολλή ώρα, και υπάρχουν πολλά όμορφα και πολύχρωμα σχέδια που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, ή ακόμα και υπέροχα χειροποίητα κομμάτια.

Σκέφτομαι να βάψω το δικό μου, με σμάλτο :)


Τώρα, θεωρώ σημαντικό να διαβάσετε την έρευνά μου για όλα τα τοξικά μαγειρικά σκεύη που μας πουλάνε, και όλα αυτoοί "οι καλοί άνθρωποι" που ανέφερα προηγουμένως, που νοιάζονται για την υγεία μας, και τα επιτρέπουν στις αγορές, αντί να τα απαγορεύουν!!!


Απλά για να ξέρουμε καλύτερα τι να πετάξουμε.


Ένα ακόμα άρθρο που θα ήθελα να διαβάσετε, αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, για να προστατεύσετε την υγεία σας, είναι η έρευνά μου για τα φρικιαστικά ζωύφια που βάζουν στα τρόφιμά μας, πώς να τα εντοπίζετε και να τα αποφεύγετε!!



Και για να σας εμπνεύσω περισσότερο,

εδώ μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας υγιεινά και ασφαλεί ποιόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας, άνυδρα καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά συστατικά!!

και φυσικά-φυτικά κεριά για να αποφύγετε όλα τα τοξικά και αλλεργιογόνα συστατικά των βιομηχανικών προϊόντων, με όλη την έρευνά μου για τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν τέτοια προϊόντα του εμπορίου !!!


Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το άρθρο - έρευνα, και θα ήμουν ευτυχής να ξέρω ότι σας βοήθησα να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές για τα καθημερινά σας γεύματα :)


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΣΗΜΕIΩΣΗ!

Όταν δημοσίευσα την έρευνά μου για τα έντομα στα τρόφιμά μας, μόλις μέσα σε 3 ημέρες, 38.000 άνθρωποι την αναδημοσίευσαν!

Τι συνέβη στη συνέχεια; Το Facebook επιτέθηκε στην ιστοσελίδα μου! Δεν μας επιτρέπουν να δημοσιεύουμε άρθρα, τη μουσική μου... τίποτα!

Φυσικά και θα το έκαναν... δεν θέλουν να μιλάμε για τα "εγκλήματα του συστήματος" κατά της υγείας μας!


Έτσι, αν θέλετε να δημοσιεύσετε αυτό το άρθρο μου στο facebook, στο messenger και στο instagram (ίδια εταιρεία), για λόγους ασφαλείας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν το σύνδεσμο (αρχείο PDF) ή το σποτάκι μου στο ΥouTube




Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, και τα πιο υπέροχα, ενθαρρυντικά μηνύματά σας!!!!

Με έχετε συγκινήσει πολύ!!



Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες οδηγίες, ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή να γράψετε το σχόλιό σας παρακάτω.

Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!!




*Η ιστοσελίδα μου χρησιμοποιείται και κατευθύνεται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Και να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!



Αφιερώνω σε εσάς τους όμορφους ανθρώπους αυτό το χαλαρωτικό κομμάτι μου, για ένα ευχάριστο μαγείρεμα :)

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας!!!


Την αγάπη μου

Thomais de Fois




Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023


Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo


bottom of page