top of page
Εικόνα συγγραφέαThomais

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!!

Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

  Ας δουμε τα μοναδικά οφέλη στην υγεία της προβιοτικής βρώμης και πως θα τη χρησιμοποιήσουμε τα για να φτιάξουμε υπέροχο προζυμένιο ψωμί, φυτικό γιαούρτι και τυρί. Πλούσια σε προβιοτικά, πλήρη πρωτεΐνη & απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προσφέρει αποτοξίνωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της διατροφής και της συνολικής υγείας μας. Συνταγή, Ιδιότητες & Συμβουλές.

 

Ας ξεκινήσουμε με τα ωφέλιμα συστατικά και ιδιότητες της προβιοτικής (ζυμωμένης) βρώμης.

 

-Προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια που καθαρίζουν και προστατεύουν το πεπτικό σύστημα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό).

 

-Β-γλυκάνη (διαλυτές φυτικές ίνες - μειώνει τη χοληστερόλη, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία).

 

-Βιταμίνες 

Βιταμίνες Β: Αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα των Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη) και Β9 (Φολικό οξύ).

Βιταμίνη Κ: Παράγεται από συγκεκριμένα βακτήρια που συμμετέχουν στη ζύμωση, σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

 

-Αμινοξέα, Πεπτίδια: Τα βακτήρια της ζύμωσης διασπούν τις πρωτεΐνες της βρώμης σε πιο εύπεπτα μικρά πεπτίδια και αμινοξέα, συνθέτουν νέα αμινοξέα και ενισχύουν αυτά που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες. Αυτό κάνει τη ζυμωμένη βρώμη "πλήρη πρωτεΐνη".

*Το σώμα μας χρησιμοποιεί τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για να δημιουργήσει πρωτεΐνη όπου χρειάζεται! Όχι, η πρωτεΐνη δεν είναι κρέας!!

 

-Μεταλλα:

Σίδηρος (πλήρως απορρόφησιμος λόγω της εξουδετέρωσης του φυτικού οξέος).

Μαγνήσιο (απαραίτητο στη λειτουργία των μυών και των νεύρων).

Ψευδάργυρος (ενισχύει το ανοσοποιητικό και τη δραστηριότητα των ενζύμων).

Φωσφόρος (απαραίτητος για την υγεία των οστών & την παραγωγή ενέργειας).

 

-Αντιοξειδωτικά: Φαινολικές Ενώσεις (αυξημένες μέσω της ζύμωσης, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες).

 

-Αντιφλεγμονώδη Λιπαρά Οξέα Short-Chain Fatty Acids (SCFAs) (παράγονται από τα προβιοτικά βακτήρια της ζύμωσης, ενισχύουν την υγεία του εντέρου & καταπολεμούν τις φλεγμονές).

 

-Ένζυμα (παράγονται από τα βακτήρια της ζύμωσης, βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών).

 

-Πρεβιοτικά: (τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, διασφαλίζουν την εντερική υγεία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό).

 

-Γαλακτικό Οξύ (παράγεται από τη ζύμωση, βοηθά στην πέψη, λειτουργεί ως συντηρητικό αποτρέποντας επιβλαβή βακτήρια, ενισχύει το ανοσοποιητικό).

 

-Εξουδετέρωση Αντι-Θρεπτικών Συστατικών (anti-nutrients): Η ζύμωση εξουδετερώνει ενώσεις όπως το φυτικό οξύ και οι λεκτίνες, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος κ.λπ.

 

Τα πάντα για τους βρώσιμους σπόρους, όσπρια, ξηρούς καρπους, γιατί είναι απαραίτητο να τους μουλιάζουμε και πως να το κάνουμε σωστά  - Thomais de Fois

-Ελαχιστοποιημένοι Υδατάνθρακες: Τα βακτήρια της ζύμωσης τρέφονται με σάκχαρα και υδατάνθρακες, διασπώντας τους σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλα) σε απλά σάκχαρα, και στη συνέχεια τα μεταβολίζουν. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν χαμηλό σε υδατάνθρακες (κατάλληλο για Keto).

 

-Προβιοτικά: Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια είναι οι απόλυτοι προστάτες της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

-Απουσία Γλουτένης: Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα προβιοτικά βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της γλουτένης. Αυτό καθιστά το ψωμί με προζύμι πιο ασφαλές για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, όπως εγώ. Η βρώμη, βέβαια, δεν περιέχει γλουτένη ή περιέχει ελάχιστες ποσότητες. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να προσέξουν ποιο αλεύρι θα επιλέξουν.

 

  Τώρα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι το να στραφούμε στο προζυμένιο ψωμί και να απορρίψουμε τα υπόλοιπα. Είναι απαραίτητο το να επιλέγουμε το αλεύρι μας προσεκτικά, εννοείται αποκλείοντας το σιτάρι ή το “αλεύρι για όλες τις χρήσεις” όπως προωθείται από τις βιομηχανίες. Θα εξηγήσω τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία το σύγχρονο σιτάρι σε συγκεκριμένο άρθρο. Μείνετε συντονισμένοι.

 

  Πριν ξεκινήσουμε με τη συνταγή, πρέπει να διευκρινίσω κάτι. Ο όρος "ζύμωση" χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες διαδικασίες, όπως έχω κάνει και εγώ εδώ. Ο πιο κατάλληλος όρος για την παραγωγή προβιοτικών βακτηρίων είναι "καλλιεργημένα". Μην συγχέετε αυτήν την ευεργετική διαδικασία με την "κακή" ζύμωση που προκαλείται στο έντερο όταν προσβάλλεται από επιβλαβή βακτήρια, μύκητες ή μούχλα (μυκοτοξίνες). Η προβιοτική καλλιέργεια που δημιουργούμε εδώ, όπως στην προβιοτική σάλτσα τομάτας, στην προβιοτική μουστάρδα, στο Sauerkraut (ξινολάχανο) κ.λπ., είναι απόλυτα ασφαλής και θεραπευτική.



 

Η συνταγή

 

Τι θα χρειαστούμε:

-Καθαρή επιφάνεια όπου θα δουλέψουμε.

-Ένα πολύ καθαρό γυάλινο βάζο με καπάκι που να μπορεί να κλείνει αλλά όχι να σφραγίζει αεροστεγώς.

-Ένα πολύ καθαρό κουτάλι.

-Φιλτραρισμένο νερό (αν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό φίλτρου, βράστε λίγο νερό από τη βρύση και αφήστε το να πέσει σε θερμοκρασία δωματίου).

-Αλεύρι βρώμης (αν δεν έχετε αλεύρι βρώμης, αγοράστε βιολογικές νιφάδες βρώμης και αλέστε στο μπλέντερ, όπως έκανα εδώ).

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι βρώμης στο βάζο μας.


Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

 

Το δικό μου είναι 700ml. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο ή ελαφρώς μικρότερο. Δεν συνιστώ μικρότερο, επειδή θα χρησιμοποιούμε συχνά και σε διάφορες συνταγές αυτό το προζύμι! 😊

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές της σούπας φιλτραρισμένο νερό. Μπορείτε να το προσθέτετε σταδιακά, ανακατεύοντας, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής χυλός.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Βάζουμε το καπάκι στο βάζο, αλλά δεν το σφραγίζουμε. Τα βακτήρια που θέλουμε να καλλιεργήσουμε χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και να μεταβολίσουν το αλεύρι. Εναλλακτικά, μπορειτε να το κλείσετε με βαμβακερό ύφασμα και λαστιχάκι. Η ουσία είναι το να μπορεί να «αναπνέει» και να μην περάσουν μέσα έντομα ή σκόνη.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Σε λίγες ώρες θα δείτε το προζύμι σας να κάνει φυσαλίδες. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τα υπάρχοντα βακτήρια στο χώρο. Αυτό θα είναι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από το μεταβολισμό και μας δείχνει ότι όλα πάνε καλά. Προσπαθήστε να μην το «ενοχλήσετε» μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος, αλλά μπορείτε να το μυρίσετε και θα δείτε ότι θυμίζει γιαούρτι.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Αν η θερμοκρασία του χώρου σας είναι πολύ χαμηλή, η διαδικασία θα είναι απλά πιο αργή. Για να την επιταχύνετε, μπορείτε να τοποθετήσετε το βάζο στο φούρνο με το λαμπάκι αναμμένο. Αφήστε το να αναπτυχθεί για 3-4 ώρες τουλάχιστον.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Αφού διπλασιαστεί σχεδόν, είναι ώρα να το ταϊσουμε. Δεν χρειάζεται να είμαστε ακριβείς! Συνήθως δεν υπολογίζω, αλλά ο ασφαλέστερος κανόνας είναι να προσθέσετε τόσο αλεύρι και νερό όσο βάλατε αρχικά.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Ανακατεύουμε καλά με ένα καθαρό κουτάλι μέχρι να επιτύχουμε πάλι μια μαλακή ζύμη. Το αφήνουμε ξανά στην ησυχία του 😊  μέχρι να διπλασιαστεί. Χονδρικά, το ξεχνάμε για περίπου ένα 24ωρο, ελέγχοντας όποτε το θυμηθούμε.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Επαναλαμβάνουμε το τάισμα, αφού έχει διπλασιαστεί προσθέτοντας λίγο περισσότερο αλεύρι και νερό αυτή τη φορά, αφού το προζύμι πλέον είναι δυνατό.

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

Όταν ξαναφουσκώσει και διπλασιαστεί, είναι έτοιμο για χρήση! Και αυτό είναι όλο! 😊

The Health Benefits of Fermented (probiotic) Oats: The Ultimate Guide to an easy Sourdough Bread Starter, Vegan Yogurt, & Cheese!! - Thomais de Fois

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

TIPS/Συμβουλές

 

Πώς το αποθηκεύουμε-διατηρούμε

-Μπορείτε να διατηρήσετε το προζύμι στο ψυγείο για εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τα την καλλιέργεια προβιοτικών βακτηρίων που δημιουργήθηκε.

-Στην κατάψυξη διατηρείται για πολλά χρόνια.

-Η ξήρανση και  αποθήκευσή του σε αεροστεγείς συσκευασίες το διατηρούν επίσης εφ όρου ζωής.

-Εάν χρειαστει να λείψετε για ένα διάστημα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας της καλλιέργειας. Μετά απλως θα συνεχίσετε από το σημείο που το αφήσατε. Προτείνω να βάλετε μια ετικέτα, ώστε να μην ξεχάσετε τι θα πρέπει να κάνετε μόλις το ξεπαγώσετε.

Αυτές οι μέθοδοι απλώς θέτουν τα βακτήρια μας σε αδράνεια, δεν τα εξοντώνουν. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το προζύμι οποτεδήποτε το ξαναφέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και το ταϊσουμε. Θα το αφήσουμε να φουσκώσει και θα είναι έτοιμο προς χρήση.

 

Πως επισπεύδουμε το ξεκίνημα

  Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ζύμωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλιά της σούπας από το νερό που κρατήσαμε στο ψυγείο από τη προβιοτική σάλτσα ντομάτας ή από το ξινολάχανο που ετοιμάσαμε. Μεγάλη ευκολία, ειδικά αν ζείτε σε ψυχρότερα κλίματα.

 

Διαδικασία χωρίς απόβλητα

  Ποτέ δεν πετάμε το επιπλέον προζύμι όταν μεγαλώνει στο πρώτο μας δοχείο, όπως προτείνουν ορισμένοι!! Μπορούμε πάντα να το μειώσουμε, αποθηκεύοντας το επιπλέον όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, να ξεκινήσουμε μια νέα παρτίδα σε άλλο δοχείο, ή να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως. Σας δίνω επιλογές παρακάτω.

 

Πως το χρησιμοποιούμε

Πως να φτιάξετε φανταστικό προζυμένιο ψωμί, χωρίς καρμίνιο και σιτάρι - Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts

-Ψήστε το πιο εύκολο και γρήγορο ψωμί στο φούρνο ή στην τοστιερα!! (θα το ανεβάσω σύντομα).

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

-Χρησιμοποιήστε το ως νόστιμο, προβιοτικό, φυτικό γιαούρτι, μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για ένα υγιεινό πρωινό!! (σύντομα διαθέσιμο).

 

-Δημιουργήστε φανταστικά, παλαιωμένα, προβιοτικά, φυτικά τυράκια!!! (σύντομα, μείνετε συντονισμένοι).

 

-Δημιουργήστε νόστιμες φυτικές, προβιοτικές σάλτσες και ντιπ τυριού!!! Είναι εκπληκτικά, με θεραπευτικά μπαχαρικά και βότανα!! (σύντομα ανεβάζω).

Πως ωφελεί την υγεία η ζύμωση της βρώμης (προβιοτική): Ο απόλυτος οδηγός για εύκολο προζύμι, φυτικό γιαούρτι & τυρί!! - Thomais de Fois

  Εξαιρετικοί τρόποι για να απολαύσετε τη γεύση του τυριού και του γιαουρτιού, αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, αν έχετε αλλεργίες, προβλήματα εντέρου, προβλήματα δέρματος ή αν είστε vegan. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε και τις τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί η βιομηχανία των τεχνητών, vegan τροφίμων... που είναι πραγματικά χειρότερα από τα ίδια τα ζωικά προϊόντα!


Everything about autoimmune diseases, causes, treatments - Thomais de Fois -Holistic Therapy & Arts

Τάισμα

  Αν χρησιμοποιείτε το προζύμι σας μόνο για ψήσιμο, μετά το πρώτο τάισμα-φούσκωμα, μπορείτε να το ταϊσετε με οποιοδήποτε αλεύρι θέλετε (εκτός σιταριού, βέβαια). Έχω χρησιμοποιήσει επιτυχώς αλεύρι σίκαλης και φαγόπυρου, που έχουν υψηλή πρωτεϊνική αξία και χαμηλούς/καθόλου υδατάνθρακες.

 

Αυτοσχεδιάστε

  Νιώστε άνετα με το να πειραματίζεστε στην κουζίνα σας, και να συμπεριλάμβάνετε τα παιδάκια σας σε τέτοια δημιουργικότητα. Εξηγήστε τους τις ωφέλιμες ιδιότητες των συστατικών που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να αναπτύξουν τη νοοτροπία του να κάνουν σοφές επιλογές σχετικά με την υγεία τους, στην καθημερινή τους ζωή. Θα διασκεδάσετε παρέα, περνώντας ποιοτικό χρόνο, μακριά από τις «τοξικές» αποσπάσεις (κινητά, τηλεόραση, κ.λ.π.).

 

Να δημιουργείτε πάντα με αγάπη

Όλα είναι ενέργεια, και η αγάπη είναι ο μεγαλύτερος θεραπευτής 😊

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Αν επιθυμείτε να συμβάλλετε στις έρευνες και την αρθρογραφία για την υγεία μας, μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, μέσω Paypal.

*Τα έσοδα διατίθενται απευθείας στον υπό σύσταση οργανισμό που δημιουργούμε για την προάσπιση της Ολιστικής Υγείας & της Φύσης...που μεθοδικά καταστρέφουν..!


  Λοιπόν, αυτά για σήμερα.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή αν χρειάζεστε βοήθεια σε προβλήματα υγείας, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας.

 

  Εγγραφείτε για να μπορώ να σας στέλνω τις επόμενες έρευνές μου και υγιεινές συνταγές.

*Διαχειρίζομαι το site μου προσωπικά και κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας! Αυτές είναι οι αρχές μου!

Θα έχετε επίσης έναν μόνιμο κωδικό έκπτωσης για κάθε αγορά από τον κατάλογό μου και για τις θεραπείες.

 

  Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα υποστηρικτικά σας μηνύματα! Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να αντιτίθεμαι στην επικίνδυνη βιομηχανία που βγάζει χρήματα από την ασθένειά μας…

 

  Φυσικά, δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε τέτοια άρθρα στο Facebook, αφού εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα…αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον εξωτερικό σύνδεσμο (αρχείο PDF) αν το επιθυμείτε.

 

Με πολλή αγάπη,

Thomais

Διεθνώς Πιστοποιημένη Ολιστική Θεραπεύτρια

Μέλος του IPHM

Thomais de Fois - Ολιστική Θεραπεία - Φυσικά Καλλυντικά & Arts

Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2024

Thomais de Fois - Ολιστική Θεραπεία - Φυσικά Καλλυντικά & Arts

Comments


bottom of page