top of page
Εικόνα συγγραφέαThomais

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!

Έγινε ενημέρωση: 23 Αυγ

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Με αυτό το άρθρο θα δούμε πως θα ετοιμάσουμε υγιεινό, ρουστίκ, βοτανικό, προζυμένιο ψωμί, χωρίς επιβλαβή πρόσθετα όπως τοξίνες, σκουλήκια και καρμίνιο.


Τα πάντα για τα αυτοάνοσα. Αίτια & Θεραπεία - Thomais de Fois

Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες επιβλαβών πρόσθετων. Ειδικά στη βιομηχανία παραγωγής ψωμιού, χρησιμοποιούνται ευρέως χημικά ενισχυτικά γεύσης, επιπλέον ποσότητες γλουτένης, λευκαντικά, συντηρητικά, τρανς λιπαρά, φοινικέλαιο, γαλακτωματοποιητές, χημικές χρωστικές ουσίες και άλλα...!!


Τώρα που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποφάσισε ότι πρέπει να τρέφονται με κατσαρίδες & σκουλήκια....για να σωθεί ο πλανήτης...και τα g0v3rnments μας ακολουθούν την εντολή...συγγνώμη...πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πρόσθετα.


Ασθένειες που προκαλούνται από καρμίνιο & χιτίνη, πώς να εντοπίζετε τα ζωύφια στα τρόφιμα & να τα αποφεύγετε-Thomais de Fois

Γνωρίζω ότι δεν μπορούμε πάντα να έχουμε χρόνο... αλλά θα σας δείξω τρόπους να ετοιμάζετε και να αποθηκεύετε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων και να τα αποθηκεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα!!

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Αρχικά, θα χρησιμοποιούμε αλεύρι που προέρχεται από φυσικές, βιολογικές πηγές και ΔΕΝ θα είναι σιτάρι (απλό αλεύρι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κ.λπ.). Διαβάστε γιατί!


Αυτή τη φορά, επέλεξα να χρησιμοποιήσω μισό αλεύρι βρώμης και μισό αλεύρι σίκαλης. Είναι πολύ θρεπτικό, καθώς περιέχει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το φλοιό, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που προστατεύουν το πεπτικό μας σύστημα και μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλά ζυμωμένο (fermented), τα σάκχαρα διασπώνται, χωνεύεται εύκολα και είναι μια πλήρως βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη, αφού έχει και τα εννέα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης από τη βρώμη, που χρησιμοποιεί ο οργανσμός για να δημιουργήσει πρωτεΐνη όπου τη χρειάζεται.

Και, παρακαλώ πάλι, ξεχάστε το μύθο ότι πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα αυγά, πλέον και οι κατσαρίδες/σκουλήκια! Μπορούμε να φτιάξουμε αλεύρι και ψωμί σχεδόν από κάθε σπόρο, για παράδειγμα, από αμύγδαλα, ρεβύθια κ.λπ., οπότε μείνετε σε επαφή, γιατί σύντομα θα γράψω ένα άρθρο με σχετικές οδηγίες, ένα με όλες τις πληροφορίες για τις πρωτεΐνες, τα απαραίτητα αμινοξέα και ποιες τροφές τα περιέχουν, και ένα για την αναγκαιότητα του μουλιάσματος των σπόρων μας. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Έτσι, χρησιμοποιώντας συνολικά 1 κιλό αλεύρι, ξεκινάμε βάζοντας το 1/3 (περίπου 300 γρ.) σε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο, μαζί με το προζύμι ή τη μαγιά μας, και προσθέτουμε αρκετό νερό για να φτιάξουμε ένα χυλό. Φυσικά, χρησιμοποιούμε μόνο φιλτραρισμένο νερό (διαβάστε εδώ γιατί). Μπορούμε να το αναμείξουμε με ένα μίξερ χειρός. Πραγματικά, δεν χρειάζεται να είστε ακόμα ακριβείς με τις ποσότητες. Εγώ χρησιμοποιώ σπιτικό προζύμι, που είναι προϊόν άγριας ζύμωσης, και δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα! Μείνετε συντονισμένοι για τις οδηγίες!

Χρησιμοποιώ το πιο εύκολο σπιτικό προζύμι, προβιοτικό παράγωγο άγριας ζύμωσης, και δίνει φανταστικό αποτέλεσμα!

το πιο εύκολο σπιτικό προζύμι βρώμης-Thomais de Fois

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Αφήνουμε το μείγμα μας να ζυμωθεί για περίπου δύο ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, ή μέχρι να δούμε να σχηματίζονται φυσαλίδες, ή ακόμα και όλη τη νύχτα για μια πιο ξινή γεύση. Το κάνουμε πάντα σε καθαρό μέρος και σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα. Η ζέστη επιταχύνει τη διαδικασία, οπότε μπορείτε να το βάλετε ακόμα και στο φούρνο με τη λάμπα αναμμένη. Αν δεν θέλετε να κάνετε ζύμωση 3 βημάτων, συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς σας δείχνω παρακάτω πώς μπορείτε να παραλείψετε μερικά βήματα.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Μετά την πρώτη ζύμωση, προσθέτουμε περίπου 400gr αλεύρι και λίγο ακόμα νερό μέχρι να έχουμε πάλι υφή χυλού. Ανακατεύουμε και περιμένουμε ξανά, όπως κάναμε και στο πρώτο βήμα. Με αυτόν τον τρόπο "ταΐζουμε" τα βακτήρια που δίνει το προζύμι μας, και δημιουργούμε περισσότερη ξινή γεύση.



Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι μας, αλλά το αφήνουμε μόνο για μία ώρα να φουσκώσει!! Όπως ανέφερα προηγουμένως, μπορείτε να παραλείψετε τα προηγούμενα στάδια της ζύμωσης και να ξεκινήσετε από αυτό εδώ, προσθέτοντας όλο το αλεύρι και το νερό σας, και απλά να το αφήσετε να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 2 ώρες. Η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από τον τύπο του αλεύρου. Οπότε απλά προσθέστε το σιγά σιγά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να μπορεί να κρατήσει το σχήμα της.



Αυτό είναι το τελικό ζυμαράκι, καλά ζυμωμένο και φουσκωμένο.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τώρα, μπορούμε να αρχίσουμε να το αρωματίζουμε και να προσθέτουμε τα βότανά μας, αλάτι, λάδι, μέλι αν θέλετε και λίγο ξύδι (προαιρετικά). Μπορούμε πάντα να δοκιμάζουμε τη ζύμη μας και να διορθώνουμε τη γεύση. Προσθέτουμε, λοιπόν, πάντα τουλάχιστον το νερό και το αλάτι σταδιακά, δοκιμάζοντας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο και μπαχαρικό σας αρέσει! Σοβαρά Εδώ σας δείχνω αυτά που επιλέγω εγώ συνήθως.

1 κουταλιά της σούπας (Κσ) μέλι.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

1 Κ.σ. δενδρολίβανο

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

1 Κ.σ. αλάτι.

Επιλέγω αλάτι Ιμαλαΐων γιατα υψηλά ποσοστά σιδήρου που έχει,

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

1 Κσ φασκόμηλο.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Περίπου 3-4 Κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Και 1 Κσ σκόνη τζίντζερ.

Μείνετε συντονισμένοι, θα σας δείξω πώς να αποξηραίνετε και να κονιορτοποιείτε φρέσκο βιολογικό τζίντζερ

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά, πιπέρι, θυμάρι, ξύδι, βασιλικό, ό,τι θέλετε, αλλά αποφύγετε τη ρίγανη, γιατί όταν μαγειρευτεί γίνεται πικρή. Κανένα πρόβλημα αν δεν σας πειράζει η πικράδα στο ψωμί σας Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το ταψί μας για το ψήσιμο. Χρησιμοποιούμε πάντα λαδόκολλα, για να προστατεύουμε τα φαγητά μας από τα τοξικά μέταλλα και το τεφλόν.

Τα τοξικά σκέυη της κουζίνας μας-Thomais de Fois

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τώρα πασπαλίστε με λίγο αλεύρι την καθαρισμένη επιφάνεια εργασίας και τα χέρια σας για να μην κολλήσουν.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί ή να μοιράσετε τη ζύμη σας ισομερώς. Εγώ τη μοιράζω στα τέσσερα.

Βάζουμε το ζυμάρι μας, λοιπόν, στην αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και σχηματίζουμε το ψωμί μας όπως μας αρέσει. Για αυτό το βήμα, μην χρησιμοποιήσετε το αλεύρι βρώμης, καθώς είναι πολύ κολλώδες. Εδώ χρησιμοποίησα το αλεύρι σικάλεως.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Αν είναι η πρώτη σας προσπάθεια να φτιάξετε ψωμί, μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Πάντα θα βελτιώνετε την τεχνική σας με την εξάσκηση, και το ψωμί σας θα έχει υπέροχη γεύση ό,τι σχήμα και να έχει Απλά μοιράστε το ισόποσα (αν δεν φτιάχνετε ένα μεγάλο καρβέλι) ώστε κάθε καρβέλι να ψηθεί εξίσου.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις φραντζόλες σας (ή το καρβέλι) στο ταψί που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τα ψωμάκια δεν χρειάζεται να είναι τέλεια! Είναι σπιτικά και χειροποίητα! Σκεπάστε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Ελέγξτε μετά από περίπου μία ώρα. Φαίνονται ήδη υπέροχα και η μυρωδιά πλημμυρίζει το σπίτι!

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Πρέπει να φουσκώσουν περισσότερο, οπότε τα σκεπάζω και τα αφήνω να φτάσουν στον επιθυμητό όγκο.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τα καρβελάκια μου είναι έτοιμα!!

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τώρα προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190-200°C (374°F) προσθέτοντας ένα πυρίμαχο σκεύος γεμάτο νερό, στη βάση του φούρνου. Αυτό θα δώσει στο ψωμί σας μια πιο τραγανή και νόστιμη κρούστα και καλύτερο συνολικό ψήσιμο.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, χαράζουμε το ψωμί μας με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, για να μπορέσει να βγει ο αέρας. Η χάραξη μπορεί να είναι απλή ή πιο καλλιτεχνική. Το δικό μου εδώ είναι απλό, αλλά μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη, ειδικά αν ψήνετε για τους αγαπημένους σας



Και ορίστε μια ιδέα για κάτι πιο καλλιτεχνικό (η φωτογραφία προέρχεται από το διαδίκτυο)

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τώρα βάλτε το ψωμί σας στο φούρνο και παρακολουθήστε το να φουσκώνει και να απελευθερώνει αυτά τα απίστευτα αρώματα του σπιτικού ψωμιού, γεμίζοντας το σπίτι με τη μυρωδιά της δημιουργικότητας, της αγάπης και της υγείας



Μετά από περίπου 35 λεπτά, ελέγξτε με ένα καθαρό και στεγνό μαχαίρι αν το ψωμί σας είναι έτοιμο. Βάλτε το μαχαίρι βαθιά στο καρβέλι και αν βγει καθαρό, το ψωμί σας είναι έτοιμο!

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Αν όχι, δώστε του λίγο χρόνο ακόμα στο φούρνο. Αν νιώθετε ότι η κρούστα θα καεί, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου (περίπου 10-20°C).

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Ελέγξτε ξανά με το μαχαίρι, και όταν το ψημένο καλούδι σας είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει εντελώς (καλύτερα στη σχάρα του φούρνου σας με την πόρτα ανοιχτή. Ξέχασα να βγάλω αυτή τη φωτογραφία). Νόστιμο ρουστίκ, αρωματικό και κυρίως ΥΓΙΕΙΝΟ καρβέλι σπιτικού, ψωμιού

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Τώρα είστε έτοιμοι να το κόψετε και να το απολαύσετε!!!!! Bon apettit

Το πιο καλλίτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ψήσετε μεγάλη ποσότητα ψωμιού, να το κόψετε σε φέτες σε μέγεθος μερίδας και να το καταψύξετε!! Κάθε μέρα θα έχετε φρέσκο ψωμί, και αν το βάλετε για μερικά λεπτά στην τοστιέρα, θα συνεχίσετε να έχετε το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού!! Είναι μαγευτικό Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να ξεπαγώσει με φυσικό τρόπο (και δεν χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων!!). Για να το καταψύξετε, καλύτερα να το βάλετε σε χάρτινη σακούλα, ώστε να αποφύγετε την τοξικότητα των πλαστικών.

Πως να φτιάξεις rustic, βοτανικό ψωμί με προζύμι, χωρίς τοξικά!! Πλήρης πρωτεΐνη, Ελάχιστοι Υδατάνθρακες!Thomais de Fois

Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το άρθρο και σας εύχομαι να απολαύσετε τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Να θυμάστε! Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Θα βελτιωθείτε όσο συνεχίζετε να εξασκείστε Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, μη φοβάστε να λερωθείτε, όλα καθαρίζονται εύκολα, παίξτε με το αλεύρι και τη ζύμη σας και μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο δημιουργικότητας με τα παιδάκια σας. Θα το λατρέψουν και εσείς θα περάσετε πραγματικά πολύ όμορφα!!! Και ξέρετε πόσο σημαντική είναι αυτή η επικοινωνία με τα παιδάκια μας...! Τώρα, μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στη σελίδα, ώστε να μπορώ να σας ειδοποιώ για τις καινούριες μελέτες μου & συνταγές για την υγεία μας.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Αν επιθυμείτε να συμβάλλετε στις έρευνες και την αρθρογραφία για την υγεία μας, μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, μέσω Paypal.

*Τα έσοδα διατίθενται απευθείας στον υπό σύσταση οργανισμό που δημιουργούμε για την προάσπιση της Ολιστικής Υγείας & της Φύσης...που μεθοδικά καταστρέφουν..!

Σε περίπτωση που χρειάζεστε κατευθύνσεις, βοήθεια ή θεραπεί για θέματα υγείας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή να γράψετε το σχόλιό σας παρακάτω. Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!

*η ιστοσελίδα μου δημιουργείται και χρησιμοποιείται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!

Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή , και τα υπέροχα ενθαρρυντικά σας μηνύματα!!!! Με συγκινείτε πργματικά!!!

Και να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!

Την αγάπη μου,

Thomais de Fois

Ολιστική Θεραπεία - Thomais de Fois

Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023


Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo


Comments


bottom of page